Yasal ayrıntıları ortaya çıktı! SGK'dan emeklilere çifte maaş müjdesi

Yasal ayrıntıları ortaya çıktı! SGK'dan emeklilere çifte maaş müjdesi
SGK'dan beklenen haber geldi. Dul ve yetimlere belirli koşullarda birden fazla maaş ödenmesi mümkün hale geliyor. Emekli vatandaşlar da çift maaş fırsatlarından hemen yararlanmaya başlayabilecek.

Türkiye’de dul ve yetimler belirli koşullar altında birden fazla maaş alma imkanına sahip olabilir. Emekliler çift maaş alma hakkına sahiptir. SGK güvenlik yasaları çerçevesinde durumla ilgili bir tespit yaptı.

ERKEKLERE DE MAAŞ VERİLECEK
 
Eşlerden birinin ölümü halinde diğeri ölüm aylığı almaya hak kazanır. Bu maaş anlayışının sadece kadınlara verildiğine dair toplum düzeyinde bir anlayış var. Ancak eşi vefat eden erkek de eşinin emekli maaşını alabilir. Kocası vefat eden kadının sigortalılık süresi uygun ise cari gelirine bakılmaksızın aylık bağlanır.

Halihazırda emekli maaşı alıyor olmanız veya eş emekli maaşı almak için çalışıyor olmanız fark etmez. Yetim kızlar çalıştıkları süre kadar, erkek çocuklar ise öğrenimlerinin devam ettiği 25 yaşına kadar maaş alabilirler.

Merak edilen konulardan biri de kocası vefat eden kadının hem babasından hem de kocasından emekli maaşını alıp alamayacağıdır. Farklı kurumlar söz konusu olduğunda bu durum 2008’den önce de geçerliydi. Ancak 2008 yılı ile birlikte maaşın iki katına çıkarılmasının bir yolu kapandı. Ancak bazı durumlarda ölüm tarihine kadar çift maaş ödenebilir. 01.10.2008 tarihinden sonraki dönemde Bağ-kur ve Emekli Sandığı’na tabi olanlar için 1800 gün, SSK’ya tabi olanlar için 900 gün dul aylığı bağlanacak.

YASAL AYRINTILAR

Eşi vefat etmiş kişiler, çalışmaya devam edip etmedikleri veya emekli aylığı almalarına bakılmaksızın ölüm aylığı almaya hak kazanır.

Eşi vefat eden kadın hem kendi emekli maaşını hem de kalan maaşını alabilir. Bu nedenle, çifte ücret alma hakkınız vardır. Dul kadın çalışma hayatına devam ederse hem kocasından hem de işinden maaş alabilir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar