Yasa tasarısı Gürcistan Parlamentosu’nu karıştırdı: Meclis’te yumruklar konuştu

Yasa tasarısı Gürcistan Parlamentosu’nu karıştırdı: Meclis’te yumruklar konuştu
Büyük tepkilere neden olan "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısının yeniden parlamentoya sunulması Gürcistan Parlemantosu’nu karıştırdı. Meclis’te yumruklar havada uçuşurken, parlamento çevresinde toplanan yüzlerce kişi sloganlar attı.

Gürcistan’da geçen yıl gündeme gelen ve halk arasında "yabancı ajan yasa tasarısı" olarak bilinen "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısı, parlamentoda hukuk komitesinde görüşülüyor.

İktidar partisi tarafından bu yıl tekrar sunulan yasa tasarısına muhalefetten sert tepkiler yükselirken, parlamento hukuk komitesinde gerilimli anlara neden oldu. Muhalefet milletvekilleri, komite oturumunda yasa tasarısını protesto ederken sloganlar attılar.

MUHALİF VEKİL YUMRUK SAVURDU

Özellikle, yasanın ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonunu tehdit ettiğini savunan muhalefet, yasa tasarısının onaylanmaması gerektiğini vurguluyor. Gürcü Hayali Partisi'nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, komite oturumunda yasa tasarısını tanıttı. Ancak muhalefetin tepkisi sert oldu.

661d272608545a585c605108.webp

Muhalefet partilerinden "Vatandaşlar" partisinin milletvekili Aleko Elisaşvili, konuşma yapan Mdinaradze'ye yumruk attı, bu da oturuma ara verilmesine neden oldu.

661d274608545a585c60510a.webp

YASA TASARISI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

Tartışmalar sadece parlamento binasında değil, başkent Tiflis'in sokaklarında da devam etti. Yasa tasarısının parlamentoya tekrar sunulması, bir grup protestocunun başkentteki Parlamento binasının önünde toplanmasına yol açtı. Göstericiler, "Avrupa'ya Evet, Rus Yasasına Hayır" sloganları atarak, Gürcistan ve Avrupa Birliği (AB) bayraklarıyla yasa tasarısına karşı tepkilerini dile getirdi.

aa-picture-20240415-34274989.jpg

YABANCI ETKİ AJANI TANIMI DEĞİŞECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

Bu arada, parlamento çoğunluğu lideri Mdinaradze, geçen hafta yaptığı açıklamada, Gürcistan'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının finansmanının yüzde 90'ından fazlasının şeffaf olmadığını savunmuştu. Ülkesindeki uluslararası mali kuruluşların Gürcistan'daki STK ve medya gibi kurumlara sağladıkları finansman hakkında şeffaf bilgi alınmasının imkansız olduğunu belirten Mdinaradze, "Yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısını yeniden sunmaya karar verdiklerini bildirmişti. Mdinaradze, yasa tasarısının içeriğinin geçen yılkiyle aynı olduğunu ifade ederek, sadece daha önceki "yabancı etki ajanı" tanımının yerine "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" tanımının kullanılacağını belirtmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar