Yarın Meclis'e geliyor: EYT'liler için emeklilik süreci nasıl işleyecek?

Yarın Meclis'e geliyor: EYT'liler için emeklilik süreci nasıl işleyecek?
Milyonlarca vatandaş ayrıntıları belli olan EYT tasarısının Meclis'e gelmesi için gün sayıyor. Peki EYT'lileri ocak ayında nasıl bir süreç bekliyor? Detaylar haberimizde...

YARIN MECLİS'E GELİYOR: EYT'LİLERİN EMEKLİLİK SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın EYT''de yaş şartı olmayacağını açıklamasıyla birlikte yaklaşık 2.5 milyon vatandaş EYT kapsamında emekli olacak. 3 Ocak''ta 2023 yılı faaliyetlerine başlayacak TBMM''nin ilk gündem maddelerinden biri de EYT tasarısı. Bütün partiler yaptıkları açıklamada EYT tasarısına onay vereceğini ilan etti. Meclis''ten fire vermeden geçecek  tasarı, Resmi Gazete''de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Peki EYT''liler emekli olmak için nasıl başvuru yapacak?

BAŞVURULAR E-DEVLETTEN YAPILACAK

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, EYT başvurularının e-Devlet üzerinden yapılacağını açıkladı. Ocak ayının son haftasında başlaması beklenen başvuru süreci, herhangi bir evrak gerekmeden online olarak yürütülecek. Emekli olacak vatandaşların SGK şubelerinde sıra beklemesi gerekmeyecek.

EYT''LİLERE İLK MAAŞ HANGİ AY YATACAK?

EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlar, her biri farklı tarihte olmak üzere Şubat ayında ilk maaşlarını alacak. E-Devlet üzerinden yapılacak başvuruda banka hesap bilgileri de başvuruya eklenecek. Söz konusu hesaba, her ay emekli aylıkları yatırılırken, EYT''liler istemeleri halinde promosyon imkanından yararlanmak için maaşlarını yine e-Devlet üzerinden başka bir bankaya taşıyabilecek.

EYT MAAŞ NASIL HESAPLANIR?

EYT ile emekli olacak milyonların en çok merak ettiği soru ise "maaşım ne kadar olacak" şeklinde. Henüz maaş konusunda net bir açıklama ya da hesaplama yöntemi bilinmiyor olsa da, ödenen primlerin sayısı ve prim miktarına göre maaşlar belirlenecek. Çok sayıda EYT''li düşük prim gün sayısı ile emekli olacağı için bu kapsama giren kişilerin en düşük emekli maaşını alması bekleniyor. En düşük emekli maaşının ise 2023 itibariyle 5500 lira olacağı tahmin edilmekte. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar