Yabancı yatırımcıların Türkiye varlıklarında satışı başladı! Yeni yılın ilk haftasında kritik rapor

Yabancı yatırımcıların Türkiye varlıklarında satışı başladı! Yeni yılın ilk haftasında kritik rapor
Yılın başlangıcıyla birlikte, Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar TL cinsi varlıklarda net satış gerçekleştirdi.

Merkez Bankası'nın haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcılar 5 Ocak ile biten haftada net 300 milyon dolarlık hisse senedi ve 45.9 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdi. Bu, 9 haftadır devam eden ve aralıksız olarak TL varlıklarına yönelik artış trendinde olan yabancı yatırımcıların ilk haftada bir mola verdiğini gösteriyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 5 Ocak haftasında yerli yatırımcıların döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 723 milyon dolar arttı.

Yabancı yatırımcılar, 2023 yılının son 5 yılına kıyasla hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerinde net alıcı pozisyonunu kapattı. Özellikle yılın son 9 haftasında, yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki net girişi 2 milyar dolara, devlet iç borçlanma senetlerindeki net girişi ise 1.5 milyar dolara yaklaşmıştı. Yılın ilk kısa haftasında ise Borsa İstanbul endeksleri dalgalı bir seyir izledi. Merkez Bankası verileri, bu kısa haftada yabancının net hisse senedi satışı yaparak 299.7 milyon dolarlık bir çıkış gerçekleştirdiğini gösterdi. Yabancının hisse senedi stok miktarı, 29 Aralık 2023'teki 29 milyar 536 milyon dolardan 5 Ocak haftasında 29 milyar 196.6 milyon dolara geriledi. Devlet iç borçlanma senetlerindeki 45.9 milyon dolarlık net satış sonrasında yabancının stoku ise 29 Aralık 2023 haftasındaki 2 milyar 637.3 milyon dolardan 2 milyar 517.5 milyon dolara düştü. Ayrıca, şirket borçlanma senetlerinde yabancı yatırımcı, geçen hafta 11.1 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi ve böylece şirket borçlanma senetleri stoku 56.2 milyon dolardan 66.6 milyon dolara yükseldi.

GERÇEK KİŞİLERİN DOLAR MEVDUATI ARTTI

Gerçek kişilerin dolar mevduatı, Merkez Bankası'nın haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, 5 Ocak ile biten haftada net olarak 256 milyon dolar arttı. Haftalık para ve banka istatistiklerine göre ise yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı, parite etkisinden arındırılmış olarak 723 milyon dolar arttı. Bu artışta, özellikle gerçek kişilerin 5 Ocak haftasında dolar cinsi döviz mevduatını 256 milyon dolar artırmış olmalarının etkisi büyük oldu. Ayrıca, gerçek kişilerin Euro cinsi döviz mevduatı da parite etkisinden arındırılmış olarak 96 milyon dolar artarken, kıymetli maden depo hesapları parite etkisinden arındırılmış olarak 122 milyon dolar azaldı. Tüzel kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı ise 53 milyon dolar azaldı, ancak Euro cinsi döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 340 milyon dolar arttı.

MERKEZ BANKASI’NIN DÖVİZ REZERVLERİNDE GERİLEME YAŞANDI

Merkez Bankası'nın haftalık verilerine göre, geçen hafta net uluslararası rezervler ve toplam rezervlerde kayıplar yaşandı. Net uluslararası rezervler, bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar azalarak 32 milyar 259 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde toplam rezervler ise 1 milyar 449 milyon dolar azalarak 139 milyar 612 milyon dolara indi. Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 857 milyon dolar azalarak 91 milyar 973 milyon dolara gerilerken, altın rezervleri 593 milyon dolar azalarak 47 milyar 638 milyon dolara düştü.

KKM'DE ÇÖZÜLME YENİ YILA HIZLI GİRİŞ YAPTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre, kur korumalı mevduat hesapları 5 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık 50 milyar lira gerileyerek 2 trilyon 576 milyar 458 milyon lira seviyesine indi. Bu durum, kısa süre içinde KKM hesaplarında yaşanan en hızlı çözülmeyi temsil etmektedir. Merkez Bankası'nın, yeni yıl ile birlikte TL kaynaklı kur koruma hesaplarının açılmayacağına dair aldığı karar bu hızlı çözülme sürecine katkı sağlamıştır. Ayrıca, bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta 31 milyar 707 milyon lira artarak 11 trilyon 661 milyar 959 milyon liraya yükselmiştir, ancak toplam mevduat geçen hafta 162 milyar 821 milyon lira azalarak düşüş göstermiştir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar