Vatandaşların ne kadarı ek MTV'yi ödedi? İşte ayrıntılar...

Vatandaşların ne kadarı ek MTV'yi ödedi? İşte ayrıntılar...
Türkiye’deki araç sahipleri, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerine tepkili. Son verilere göre, tahsilat oranı yalnızca yüzde 20.8 seviyesinde kaldı. İlk taksidin son ödeme tarihi 6 Eylül 2023’e kadar uzatılan ek MTV için 10 araç sahibinden sadece 7’si ödeme yapmayı tercih etti.

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri hakkında son verilere göre, tahsilat oranı yalnızca yüzde 20.8 seviyesinde kaldı. İlk taksidin son ödeme tarihi 6 Eylül 2023’e kadar uzatılan ek MTV için 10 araç sahibinden sadece 7’si ödeme yapmayı tercih etti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, ilk taksidinin son ödeme tarihi 6 Eylül 2023’e kadar uzatılan ek MTV için 10 araç sahibinden 7’si AYM’nin kararını beklemeyi tercih etti. Ağustos sonu itibarıyla hedeflenen 16.3 milyar TL’lik tahsilatın yalnızca 3.4 milyar TL’si gerçekleşirken tahsilat oranı yüzde 20.8 seviyesinde kaldı. Uzmanlar, uzatılan 6 günlük süre de dikkate alındığında tahsilat oranının ilk taksit için yüzde 30’u aşmayacağını belirtti.

YÜZDE 20.8’LİK BİR TAHSİLAT ORANI

Sene başında MTV’de hedeflenen tutarın 38 milyar TL olduğunu hatırlatan vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, “Bilindiği üzere her yıl araç sahiplerinden MTV’nin yarısı ocak diğer yarısı ise temmuz ayında tahsil ediliyordu. Ek MTV ile birlikte 38 milyar TL’lik hedef 71.2 milyar TL’ye çıkarıldı. Yani 32.6 milyar TL’lik ek tahsilat beklentisi oluştu. Bu tutarın ağustos ve kasım olmak üzere iki eşit taksitte ödeneceği düşünüldüğünde ortaya 16.3 milyar TL gibi bir tutar çıkıyor. Fakat Ağustos 2023 dönemine ilişkin bütçe verilerine baktığımızda sadece 3.4 milyar TL seviyesinde MTV tahsil edildiğini görüyoruz. Bu da yüzde 20.8’lik bir tahsilat oranı yapıyor. Daha önce hiç bu kadar düşük oranda tahsil edilen bir vergi kalemi görmedik” dedi.

Ağustos sonu itibarıyla hedeflenen 16.3 milyar TL’lik tahsilatın yalnızca 3.4 milyar TL’si gerçekleşti.

Uzmanlar, uzatılan süre de dikkate alındığında tahsilat oranının ilk taksit için yüzde 30’u aşmayacağını belirtmektedir. Ek MTV’nin ilk taksidi için tahsilat oranının en fazla yüzde 30’lara kadar çıkabileceği düşünülmektedir.

KAYITLI ARAÇ SAYISI 28 MİLYONA ULAŞTI

Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ağustos ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı 27 milyon 987 bin 472 adet oldu. Bu taşıtların yüzde 53.2’sini otomobil, yüzde 17’sini motosiklet, yüzde 15.8’ini kamyonet, yüzde 7.7’sini traktör, yüzde 3.4’ünü kamyon, yüzde 1.8’ini minibüs, yüzde 0.8’ini otobüs ve yüzde 0.3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar