Vanilya nedir? Faydaları nelerdir?

Vanilya nedir? Faydaları nelerdir?
Davetkar kokusu ve damaklarda kalan muhteşem lezzeti ile adeta büyüleyici bir etkisi olan vanilyanın kullanım alanı zamanla genişlemiş ve bu güzeller güzeli baharat şampuanlarda, kremlerde hatta oda parfümlerinde bile kullanılmaya başlanmıştır.

VANİLYA NEDİR?
Vanilya, salepgiller ailesinin kokusu ile tanınan üyelerinden biridir. Vanilya çiçeği ilk açtığında beyaz renktedir. Büyüyüp olgunlaştıkça açık sarıdan koyuya doğru değişen bir renk alır. Vanilya çiçeği rengi yetiştiği toprağa, iklime ve türüne göre hafif değişiklikler gösterebilir.

Özellikle tatlı ve pastalarda tercih edilen vanilya, kahve ve çeşitli kokteyllerde de sıklıkla kullanılır. Bu leziz ve hoş kokulu baharat ilk olarak Aztekler tarafından kullanılmış, Amerika’ya yerleşen İspanyollar tarafından da dünyaya tanıtılmıştır. Vanilya kokusu önceleri tapınaklarda kötü ruhlardan korunmak amacıyla dini ritüellerde kullanılırken daha sonraları bu baharat besin olarak tüketilmeye başlanmıştır.

VANİLYANIN FAYDALARI NELERDİR?

Vanilya, sadece kokusuyla bile sinir sistemini olumlu yönde etkileyecek güce sahiptir. Stresle baş etmekte zorlandığınız anlarda sakinleşmek amacıyla vanilya koklamak son derece etkili bir yöntemdir.

Vanilya sinir sistemi ile olduğu kadar sindirim sistemi ile de dosttur. Mide – bağırsak sorunlarında, hazım problemlerinde etkilidir.

Kadınlar için adet söktürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca östrojen hormonu salınımını tetiklediği için adet düzensizliklerinde de vanilya kullanımı önerilir.

Soğuk algınlığı, bronşit, astım gibi solunum yolu sorunlarında vanilya kullanımı olumlu etkilere sahiptir.

Ateş düşürücü olarak önemli bir etkisi vardır.

Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık problemlerinde afrodizyak olarak vanilyaya başvurmak sorunu çözmede tek başına yeterli olabilir.

Yorgun bir günün ardından hala enerjiye ihtiyaç duyuluyorsa vanilya bu görevi üstlenebilir. Daha dinç, daha enerjik ve bağışıklık sistemi daha güçlü bir vücut için düzenli vanilya kullanımı işe yarayacaktır.

Vanilya çayı da uyku problemleri ile başa çıkmada son derece etkilidir.

VANİLYANIN ZARARLARI VE OLASI YAN ETKİLERI NELERDİR?

Vanilya kullanımının yararları olabildiği gibi, yan etkileri ve zararları da elbette olabilir:

Öncelikle belli bir miktarın üzerinde kullanmak için doktora danışmak son derece önemlidir.

Mide, sindirim problemlerinde ve mide bulantısında belli miktardaki kullanımı fayda sağlarken, gereken dozun üzerinde alındığında ters etki göstererek kusmaya sebebiyet verebilir.

Afrodizyak etkisinden dolayı kullanırken ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Harici kullanımlarında (kişinin bir cilt hastalığı olmadığı takdirde) doz aşımı sorunu yaşanmaz.

Vanilya yağı kesinlikle ağızdan alınmamalıdır. Hamilelikte kullanılmaması gerektiğine dair kesin bir bilgi olmamakla beraber yine de bu hassas süreçte alımı için doktora danışmak doğru olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar