Uzun ilişkilerin sırrını çift terapistleri açıkladı: Kışın 'Uyku Boşanması' hayat kurtarıyor!

Uzun ilişkilerin sırrını çift terapistleri açıkladı: Kışın 'Uyku Boşanması' hayat kurtarıyor!
Çift terapistleri tarafından uzun ilişkilerin sırrı açıklandı. Terapistlerin açıkladıkları verilere göre uzun ilişkiye sahip insanların yüzde 16'sı 'Uyku Boşanması' yapıyor.

Uzmanlara göre, çiftlerin bu kış ayrı yataklarda uyumayı düşünmelerinin nedeni, uzun süreli ilişkilerde partnerlerin farklı yatak veya odalarda uyumayı tercih etmeleri olabilir. YouGov anketlerine göre, Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık yüzde 16'sı uzun süreli ilişkilerinde partnerleriyle farklı yatak veya odalarda uyumayı tercih ettiğini belirtiyor. Bu durum, "Uyku Boşanması" olarak adlandırılmaktadır.

Uyku uzmanları, birçok insan için partnerleriyle aynı yatakta uyumanın huzursuz bir gece uykusuna neden olabileceğini ve kış aylarında uyku kalitesinin daha da önemli hale geldiğini söylüyor. Frontiers dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir çalışma, insanların kış aylarında daha fazla uyuma eğiliminde olduklarını ve onarıcı REM uykusunda daha uzun süre geçirdiklerini gösterdi.

cift-1.jpg

Uyku eksikliğinin mevsimsel duygudurum bozukluğu semptomlarını artırabileceği ve ilişkilerde çatışmalara yol açabileceği belirtiliyor. Uyku uzmanları, partnerlerden birinin hafif uyuyan, horlayan veya farklı bir uyku-uyanıklık düzenine sahip olması durumunda ayrı yataklarda uyumanın çözüm olabileceğini ifade ediyor.

Uyku boşanması, birçok çift için ilişkilerine yardımcı olabilecek bir çözüm olabilir. Uyku eksikliğinin sinirlilik, ruh hali değişimleri ve iletişim bozukluklarına neden olabileceği ve uzun vadede ilişkileri olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Eğer çiftler, birbirlerinin uyku düzeni nedeniyle uykusuz kalıyorlarsa, ayrı yatakta uyumanın her iki tarafın da daha dinlenmiş hissetmesine ve çatışmaları azaltmaya yardımcı olabileceği belirtiliyor.

cift-2.jpg

Uyku uzmanları, uyku boşanmasının tamamen yasaklanmasını gerektirmediğini ve birçok durumda bir kişinin haftada birkaç gece yalnız uyuduğu, hafta sonları ise partneriyle birlikte uyuduğu durumların sıkça karşılaşılan bir senaryo olduğunu belirtiyorlar. Eğer çiftler aynı yatakta uyumayı tercih ediyorsa, daha büyük bir yatak almak, horlama sorununu çözmek, farklı uyku pozisyonlarını denemek, iletişim kurmak, çocukları ve evcil hayvanları dışarıda bırakmak ve odayı daha uyku dostu hale getirmek gibi basit yöntemlerle uyku kalitesini artırabilecekleri ifade ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar