Popüler çizgi filmde büyük skandal: 12 bin çocuk hastanelik oldu... Bölüm yayından kaldırıldı

Popüler çizgi filmde büyük skandal: 12 bin çocuk hastanelik oldu... Bölüm yayından kaldırıldı
Dünyanın en popüler çizgi filmlerden biri olan Pokemon'un Japonya'da bir bölümü yayınlandığı gün 12 bin çocuğun hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Pokemon'un yapımcısı bölümü yayından kaldırdı.

Pokémon hayranıysanız, 16 Aralık 1997 tarihinde yayınlanan ve Japonya'da sadece bir kez gösterilen Dennō Senshi Porygon bölümünü izlemiş olmanıza imkan yok. Eğer çocuk yaşta izlediyseniz hastaneye gitmiş ve kendinizi kötü hissetmiş olabilirsiniz. Çünkü bu bölüm çocuklar arasında bir "salgın" yaratması ile gündem oldu.

pokemon-2.jpg

2001 yılında yapılan bir çalışmaya göre, bölümün yayınlandığı gece Pikachu'nun ekrandaki yanıp sönen ışıkları, Japonya'da birçok çocuğun hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Çocuklar arasında rapor edilen semptomlar arasında nöbetler, baş ağrıları, bulantı, kusma, baş dönmesi, bulanık görme ve depresyon yer almaktaydı. Bu olay, medya raporları ve konuşmaların etkisiyle kitlesel bir histeri dalgasına dönüştü ve 12 binin üzerinde çocuk hastaneye kaldırıldı.

Bunun üzerine, TV kanalı Pokémon'u yayından kaldırdı ve bölüm bir daha hiçbir yerde gösterilmedi. Pikachu'nun saldırısının ekrandaki flaş efektinin bu semptomlardan sorumlu olduğu iddia edildi. Ancak daha sonra yapılan çalışmalarda durumun tamda böyle olmadığı görüldü. Yapılan araştırmalara göre, semptomların çoğunun organik bir temeli olmadığı ve bu durumun kitlesel histeri kriterlerini karşıladığı belirtilmiş.

pokemon-3.jpg

Işığa duyarlı epilepsinin nüfusun çok küçük bir yüzdesini etkilediği göz önüne alındığında, bu olayın tam olarak nedeni belirlenemiyor. Araştırmacılar, histerinin epileptik nöbet gören kişilerden veya medya ve arkadaşlardan ikinci elden bilgi alan kişilerden yayılmış olabileceğini öne sürüyor. Diğer Pokémon bölümlerinde bu zamana kadar benzer bir olay rapor edilmemiş.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar