Uzmanlar tarih vererek uyardı: Omicron pik yapacak...

Uzmanlar tarih vererek uyardı: Omicron pik yapacak...
Avrupa’da vakaları patlatan Omicron varyantı, Türkiye’de de görüldü. Uzmanlar bu yeni varyantın yaklaşık bir ay içinde ülkemizde de yayılacağına dikkat çekerek, “Varyant aşılılarda hafif seyrediyor, bu yüzden vakalar pik yapmadan mutlaka aşınızı yaptırın” diye uyardı.

Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron, hızla yayılmasıyla dikkat çekiyor. Yeni varyantla ilgili araştırmalar sürerken, uzmanlar Türkiye’de de görülen yeni varyantın vakaları arttırma riskini değerlendirdi. İşte uzmanların uyarıları...

4 KAT HIZLI BULAŞIYOR

Prof. Dr. Alper Şener: Omicron, Delta ve Delta Plus varyantlarından yaklaşık 4 kat daha hızlı bulaşıyor. Avrupa ülkelerinde aşılama oranları yüzde 60'larda. Türkiye'de de bu oran yüzde 60'larda. Olgu sayılarına baktığımızda daha çok aşılı veya hastalığı atlatmış kişilerde hafif seyrettiğini görüyoruz. Bu nedenle Omikron ülkemizde yaygınlaşana kadar hızla aşılanmanın tamamlanması gerekiyor.

BİR AY SONRA BASKIN OLUR

Doç. Dr. Ümit Savaşçı: 1 ay içinde Omicron baskın form haline gelecek gibi görünüyor. İstanbul kozmopolit bir il, yurtdışından çok fazla seyahat oluyor. Özellikle 1-2 hafta içinde İstanbul’da vaka sayılarında artış yaşanabilir. Omicron ile vakalarda artış durumunda ne yazık ki günlük 500-1000'leri bulan ölüm vakaları da gerçekleşebilir. Tedbir olarak aşıyı çok önemsiyoruz. Tedbiri elden bırakmayacağız. 

VERİYE İHTİYAÇ VAR

Prof. Dr. Murat Akova: İyimser senaryonun yanı sıra bir de şu tartışılıyor bilim çevrelerinde, bu kadar hızlı bulaşıyorsa mutasyona uğrama özelliği de daha yüksek olabilir. Bu kadar hızlı bulaşan bir virüs, daha kolay mutasyona uğrayabilir ve dolayısıyla daha dirençli, daha ciddi hastalık yapan bir versiyonuna da dönüşebilir. O nedenle iyimser senaryolar için henüz erken. Daha çok veriye ihtiyacımız var.

TEK SİLAH AŞI

Omicron varyantı dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Geçen ay 5-12 yaş arası çocukları aşılamaya başlayan Amerika Birleşik Devletleri de Omicron vakalarının artış göstermesiyle birlikte aşılama çalışmalarını hızlandırdı. (DHA)


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar