Uzmanından şeker hastalarının kalıcı körlük riskine karşı uyarı

Uzmanından şeker hastalarının kalıcı körlük riskine karşı uyarı
Uzman Doç. Dr. Selim Demir, “Ülkemizde 20 yıl ve üzerindeki şeker hastalarının büyük bir çoğunluğunda göz problemi ortaya çıkmaktadır" dedi. Demir, kandaki şekerin damar duvarlarında kalıcı hasara neden olduğu konusunda da uyarıda bulundu.

DHA’da yer alan habere göre, Doç. Dr. Selim Demir, şeker hastalarında karşılaşılan göz problemleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diyabet hastalarının göz muayenelerini kesinlikle aksatmamaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Demir, "Tedavisi mümkünken, zamanında tedavi yapılması önemlidir. Görme bulanıklığı, gün içinde değişen görme kayıpları, iki göz arasında görme farklılığı ve önceden gördüğü netliği artık göremiyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

TANSİYON VE ŞEKER KONTROL ALTINDA TUTULMALI
Göz tedavilerinden olumlu yanıt alabilmenin yolunun, tedaviden sonra şeker ve tansiyonu kontrol altında tutabilmek olduğunu belirten Demir, "Ülkemizde giderek artan şeker hastalığı ve buna bağlı göz problemleriyle daha sık karşılaşmaktayız. Bunun sebebi özellikle pandeminin de tetiklediği sedanter yaşam ve fast food alışkanlığı olarak açıklanabilir.

Bunun neticesinde de ciddi görme problemleri ile karşılaşıyoruz. Hastalık kandaki şeker düzeyinin artmasına bağlı olarak, damar duvarlarının zedelenmesi ile karakterizedir. Göze ait görme ile ilgili problemler, hastalığın erken dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Birçok hastamız hastalığın farkına varmadan görme kaybı ile bizlere gelmektedir. O nedenle dahiliye ve endokrin doktorlarına gitmelerini, hem de göz doktorlarına zamanında gelmelerini önemli rica ediyoruz. Yani zamanında ve tedavisi mümkünken tedavilerinin yapılması önemlidir. Zamanında muayene ve görmede bulanıklık, gün içinde değişen görme kayıpları ve eskiden gördüğü netliği artık göremiyor ise veya iki gözün görmesinde farklılıklar hissediliyor ise zaman kaybetmeden doktora başvuru yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar