Uzmanı uyardı! Bu hastalık tedavi edilebilir

Uzmanı uyardı! Bu hastalık tedavi edilebilir
Doruk Nilüfer Hastanesi'nden Uzman Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtma konusunda uyarılarda bulundu.

Sıtmanın dişi anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyon olduğunu belirten Dr. Karaçay, hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu vurguladı. Her yıl 25 Nisan'ın "Dünya Sıtma Günü" olarak kabul edildiğini hatırlatan Dr. Karaçay DSÖ'nün sıtma kontrolü için küresel bir çerçeve programı oluşturduğunu dile getirdi.

8.jpg

Dr. Meltem Öner Karaçay sıtmanın halen dünya nüfusunun yarısının risk altında olduğunu belirterek özellikle Doğu Akdeniz'de sıtma vakalarının görüldüğünü ifade etti. Bebekler beş yaşın altındaki çocuklar hamile kadınlar, AIDS'li hastalar ve turistlerin sıtma riski altında olduğunu belirten Dr. Karaçay, bulaşmanın iklim şartlarına ve sivrisineklerin sayısına bağlı olduğunu açıkladı.

aw188360-01.jpg

Sıtmanın belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Karaçay, enfektif sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ateş, baş ağrısı ve titreme gibi semptomların ortaya çıktığını söyledi. Tedavi edilmezse ölümcül olabileceğini belirten Dr. Karaçay, hastalığın erken teşhis ve tedavisinin önemine vurgu yaptı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar