Uzmanı sıcak çarpmalarına karşı uyardı! Çocuklar ve kronik hastalığı olanlar dikkat

Uzmanı sıcak çarpmalarına karşı uyardı! Çocuklar ve kronik hastalığı olanlar dikkat
Türkiye'nin El Nino sıcakların etkisi altına girmesiyle uzmanlar sıcak çarpmalarına karşı çocukları ve kronik hastalığı olanları uyardı. Vücut sıcaklığınızın 40 derecenin üzerine çıkmaması tehlike yaratıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammet Bilici, sıcak çarpmasının, vücut sıcaklığının 40 derecenin üstüne çıkması ile ortaya çıktığını belirterek bu durumun hayati tehlikesi bulunduğunu da vurguladı.

"Sıcak çarpması tedavi edilmediği takdirde ölüm veya ciddi sağlık sorunlarına (organ hasarları) yol açabilir. Normalde vücudumuz yüksek sıcaklıkta ısıyı atmak için terleme yoluyla sıcaklık dengemizi sağlamaya çalışır. Sıcak çarpmasında ise hava çok sıcak ve yüksek nem oranı varsa vücut aşırı ısınır, terleyemez ve termoregülatör sistem bozulur. Aşırı sıcaklığa bağlı vücut organlarının ve sistemlerinin çalışması etkilenir ve bu nedenle birtakım belirtiler ortaya çıkar.”

Sıcak çarpmasında hangi bireylerin daha fazla risk altında olduğuna da değinen Uzm. Dr. Bilici, “Çocuklar, özellikle 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlı bireyler, sporcular, atletler, askerler, açık havada çalışan işçiler sıcak çarpması açısından en fazla riske sahip kişilerdir. Kronik hastalıkları olan kişiler de sıcak havalara dikkat etmelidir. Özellikle kalp hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları, tansiyon hastaları, kanser hastaları ve hamileler sıcak çarpması açısından yüksek riskli gruptadırlar. Bunun dışında da bazı ilaç kullanan kişiler (antidepresanlar, diüretikler, beta-bloker), alkol tüketimi, aşırı kilolu veya çok zayıf bireyler, psikiyatrik hastalığı olan bireyler, sağlıksız diyet yapan ve yetersiz sıvı alımı yapan kişiler de risk altındadırlar. Deniz kenarında plaj, kumsal, hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunan kişiler de yüksek risk altındadırlar” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar