Uzman isim tarih vererek doların yükseleceği seviyeyi açıkladı

Uzman isim tarih vererek doların yükseleceği seviyeyi açıkladı
Do. Dr. Filiz Eryılmaz, Merkez Bankası'nın faiz kararını ve piyasalara yönelik müdahalelerini değerlendirdiği konuşmasında dolar kuru için sonbahar ve yıl sonunda geçerli olmak üzere iki tahminde bulundu. Eryılmaz, kış ayları itibariyle ekonomideki buhranın yükseleceğini belirtti.

14 Mayıs seçimlerinden önce 19.56 TL seviyelerinde bulunan dolar kuru, ikinci tur seçimlerinin ardından hızlı bir yükselişle 27 lira sınırına dayanırken, ekonomide önünü görmekte zorlanan yatırımcılar, dolar kurunun nereye kadar yükseleceğini merak etmeye devam ediyor.

Ekonomi politikalarında köklü bir değişikliğe giden iktidar, para politikalarının başına ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı geçirmiş durumda.

İki ismin koordineli çalışmaları, son olarak Hİndistan'da yapılan G20 toplantılarıyla daha yukarıya çıkarken, Nasıl Bir Ekonomi TV kanalında değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, dolar/TL paritesinde vatandaşları ilerleyen aylarda nelerin beklediğini açıkladı.

MERKEZ BANKASI'NIN ARKA KAPI MÜDAHALELERİ HENÜZ BİTMEDİ

Sunucu Hakan Güldağ'ın dolar kuru tahminini sorması üzerine Eryılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Şöyle söyleyeyim dolar kuru tahminimde bir farklılaşma olmadı. Yaz aylarında daha sakin bir seyir geçireceğimiz kanaatindeyim. Burada özellikle şöyle bir tartışma var, bir kısım artık piyasaya müdahale olmadığını, dolayısıyla döviz girişiyle birlikte 26 TL seviyesindeki dengelemenin doğal bir dengeleme olduğunu, diğer kısım ise hala kura müdahale olduğunu ve teknik yapının bunu çok net söylediğini iddia ediyor.

"DOLAR KURU SONBAHARDA 28, YIL SONUNDA 30 LİRAYI GEÇECEK"

Ben de açıkçası ikinci kesime daha yakınım. Ben de bi miktar teknik yapı gereği oldukça yatay, hareketsiz bir yapı gereği hala kur üzerinde baskının mecburen de olsa ekonomi kanadında, Merkez Bankası tarafından devam ettirildiği kanaatindeyim.

Bu noktada yaz aylarındaki güçlü döviz girişiyle birlikte, körfez ülkelerinden de özellikle Suudi Arabistan'ın da devreye girmesiyle bir miktar daha güçlü döviz görüşüyle birlikte sonbahara kadar maksimum görebileceğimiz seviyenin 28 lira seviyesinde olacağı kanaatindeyim.

Sonrasında hem cari açık artacak, , turizm gelirleri azalacak ve 200 milyar dolarlık kısa vadeli dış borç ödemeleri başlayacak. Bu etkiyle birlikte sene sonunda 30 TL'ye kadar yükselecek bir kur olma ihtimalini güçlü görüyorum ben."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar