Yasa teklifi Meclis yolunda: Kriptoda kaldıraçlı işlemler yasaklanıyor

Yasa teklifi Meclis yolunda: Kriptoda kaldıraçlı işlemler yasaklanıyor

Kripto varlıklarını resmi olarak tanımlayacak ve işlemlerini yasallaştıracak yasa tasarısının hazırlıkları son aşamaya ulaştı. Tasarı, bu hafta içinde Meclis'e sunulacak. Tasarıya göre, kripto varlıklarla ilgili açığa satış yapılması ve kaldıraçlı işlemler gerçekleştirilmesi yasaklanacak.

Türkiye'de kripto para piyasasını ilk kez düzenleyecek yasal çerçeve, Meclis gündemine taşınmak üzere hazırlıkların son safhasına ulaştı.

Önümüzdeki hafta Meclis'e sunulacak olan yasa teklifi, kripto varlıkları "gayri maddi varlıklar" kategorisinde tanımlayarak, işlemlerin güvenilir bir zeminde gerçekleşmesini amaçlıyor.

Bu yeni düzenleme ile kripto varlıklar üzerinde açığa satış yapılması ve kaldıraçlı işlemler gerçekleştirilmesi yasaklanacak.

Yasa teklifi, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) ihraç esaslarını belirleme yetkisi verirken, alım-satım işlemleri yapılan platformların da lisanslama ve denetimini SPK'nın üstlenmesini öngörüyor.

Ayrıca, platformlardaki tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) düzenlemelerine uyum sağlanacak.

Kripto varlıkların fiyatlarında yaşanan ani ve sert değişiklikler nedeniyle, bu tür varlıklarda kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlere izin verilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Yasa taslağında ayrıca "izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı" suçu da tanımlanarak, izinsiz faaliyet gösterenlere ceza uygulanması öngörülüyor. Bu düzenlemelerle birlikte, kripto varlık yatırımları riskli olduğu için alım satıma yönelik bir sigorta mekanizması oluşturulmayacak ve bu işlemler yatırımcı tazminatından muaf tutulacak.

İlgili Haberler