Uzman isim gözlükte ‘ultraviyole' olmazsa olmaz diyerek uyardı

Uzman isim gözlükte ‘ultraviyole' olmazsa olmaz diyerek uyardı
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, kış aylarında güneş gözlüğü kullanımının önemine dikkat çekerek, özellikle karlı ortamlarda ultraviyole filtreli gözlük kullanımının göz sağlığı için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Ataş, kış aylarında güneş ışığının kar yüzeyine dik vurmasının, yüksek ışık yansımalarına neden olduğunu belirtti. Bu durumun, göz korneasında hasara yol açabileceğini ifade eden Ataş, özellikle kayak yapacak kişilerin ve gözlerinde hassasiyet olanların ultraviyole filtreli gözlük kullanmaları gerektiğini söyledi.

Kar yüzeyine düşen güneş ışığının yüksek ışık yansımalarına sebep olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ataş, bu durumun gözlerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti. Özellikle yüksek rakımlı bölgelerde, örneğin Erciyes gibi kayak merkezlerinde, ultraviyole ışıklarının etkisinin daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Ultraviyole ışığının gözde ciddi yan etkilere neden olabileceğini belirten Ataş, "Ultraviyole ışığı, göze zarar verebilecek yoğun bir enerji içerir. Bu enerji, cataract gibi sorunlara yol açabilir ve kar körlüğü gibi durumları tetikleyebilir. Bu nedenle, özellikle kayak yapacak kişilerin gözlerini ultraviyole özellikli güneş gözlükleri ile korumaları büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Güneş gözlüklerinin sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da kullanılması gerektiğini belirten Ataş, karlı ortamlarda güneş gözlüğü kullanımının yaygın bir yanılgı olduğuna dikkat çekti. Ultraviyole ışıklarına maruz kalmamak için güneş gözlüğü kullanımının önemine vurgu yaptı.

Ataş, ayrıca güneş gözlüğü seçiminde sertifikalı ve belirli standartlara uygun ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini, gözlüğün yeterince büyük olması ve gözü tamamen kapatması gerektiğini ifade etti. Renk seçiminin ise kişisel tercihlere göre değişebileceğini belirten Ataş, ancak gözlüklerde en önemli faktörün yüzde 100 ultraviyole filtresine sahip olmaları olduğunu belirtti. Ayrıca, darbelere dayanıklı ve kolay kırılmayan camlı güneş gözlüklerinin tercih edilmesi gerektiğini ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar