Oğuz Demir’den korkutan gıda öngörüsü: Böyle giderse vatandaş yiyecek domates bulamayacak!

Oğuz Demir’den korkutan gıda öngörüsü: Böyle giderse vatandaş yiyecek domates bulamayacak!
Akademisyen Doç. Dr. Oğuz Demir, katıldığı bir Youtube kanalında gıda enflasyonu ile ilgili, “yazın o ihraç edilen tarım mallarını kısıtlamazsanız, gıda fiyatlarını da düşüremezsiniz. Enflasyon 60,70, yüze 100 ne olursa olsun, vatandaş bu ülkede yemeye domates bulamaz” dedi.

BÖYLE GİDERSE VATANDAŞ YİYECEK DOMATES BULAMAYACAK!

Ekonomist akademisyen Doç. Dr. Oğuz Demir, Duvar Gazetesi’nin ‘Haydi Sor’ programında gündeme ilişkin önemli konular hakkında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gıda enflasyonu ile ilgili, ‘Yazın gelsin gıda fiyatları düşecek’ sözüne atıfta bulunan Demir, güncel ekonomik konjonktürde bunun böyle olmayacağını belirterek şunları söyledi:

“Erdoğan yazın gıda fiyatları düşecek dedi. Domates 30, biber 40 lira. Tamam şimdi hakkını yemeyelim. Kışın biz bu ürünleri yaza göre pahalıya yiyorduk. Ama bu kadar yüksek yemiyorduk. Yazın daha büyük risk geliyor. 1 dolar 7 liraydı geçen sene, yazın 8 lira civarıydı. Domatesin kilosu 8 lira olsun. 1 dolarla 1 kilo domates alabiliyordun. Geldiğimiz noktada dünyada gıda fiyatları arttı. Dövizin fiyatı arttı. Dolayısıyla 1,5 dolara domates almayı normal görüyor Avrupalı. Bu sene 1,5 dolar 23 lira. Geçen seneye gidelim kilosu 8 lira olan domates yüzde yüz pahalı olsaydı 16 liraya alacaktık. Avrupalı 23 liraya almaya hazır. Dövizin bu kadar artması ile 2 katına alacağın domatesi 3 katına almış oldun. Yazın bereketi bolluğu da bu sene olmayacak. Türk Lirasının değerinin düşmesi, Türk mallarının dışarıda ucuzlattı. Türk mallarının ucuzlaması demek, diğer mallarda olduğu gibi tarım ürünlerinde de kapış gidecek demek. Görürsünüz, yazın o ihraç edilen tarım mallarını kısıtlamazsanız, gıda fiyatlarını da düşüremezsiniz. Enflasyon 60,70, yüze 100 ne olursa olsun, vatandaş bu ülkede yemeye domates bulamaz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar