Uzman isim bu depresyon çeşidine karşı uyardı! 2 haftadan uzun sürüyorsa doktora başvurulmalı

Uzman isim bu depresyon çeşidine karşı uyardı! 2 haftadan uzun sürüyorsa doktora başvurulmalı
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, bahar aylarında gözlenen psikolojik değişikliklerle ilgili açıklamada bulundu.

Bahar aylarında güneşten maksimum derecede faydalanılması gerektiğini ifade ederek, “Ruhsal ve fiziksel değişiklikler 2 haftadan fazla sürüyorsa uzmana danışılmalı” diyerek vatandaşları uyardı.

İHA’da yer alan habere göre, Kış ile yaz arasında olmanın ve mevsimlerin tam anlamıyla net olmadığı dönemlerde ruh halinin de çok karıştığını söyleyen Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, “Kışın etkisinden daha yeni çıkmaya çalıştığımız dönemlerdeyiz. Kaldı ki kışı tam anlamıyla atlatarak bariz bir şekilde yaza geçmedik. Hava durumları çok karışık, havanın getirdiği belirtiler çok karışık ve o yüzden de bu ruh halimizi, ruhumuzun ihtiyaçlarını da çok karıştırıyor.

Kışın hep bahsedilen melatonin hormonu vardı. Bu hormon uyku ve uyanıklık arasındaki dengeyi sağlayan ve bizi daha çok uyku halinde tutan ve biraz da depresif hale sokan melatonin hormonuydu. Kış vakitlerinin kendini biraz daha yaza bırakmasıyla birlikte bu bahar havalarında aslında hem melatonin hormonunun salgılanması hem de yazın getirdiği serotonin hormonunun salgılanmasıyla birlikte hormonlarımızın karışık salgılandığı bir döneme girmiş bulunmaktayız.

Bahar dönemini özetleyecek olursak da kışın bitimi ile yazın başlangıcı arasında ortada kalan bir dönem olduğu için ruhsal olarak da ortada kalınabilir. Bu durum ruhumuza nasıl etki edecek diye bakacak olursak, melatonin hormonunun az salgılanmasıyla birlikte biz uyku ve uyanıklık arasındaki dengeyi tutturamıyor olabiliriz ama bahar aylarındaki serotonin hormonunun salgılanmasıyla da rehavete kapılıp günlük hayat akışından uzaklaşılıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

Arzu Hamurcu, bahar sürecinde alışılmış dışında yeni bir düzen ve salgılanacak farklı bir hormon olduğundan psikolojiyle beraber fizyolojinin de değiştiğini söyleyerek, “Bu süreçte iki hormon arasındaki farktan dolayı uyku uyanıklık arasında dengesizlik, iştahta farklılıklar oluşacağı, dikkatlerde ve odaklarda zorluk yaşanacağı için ki alışılmış bir düzen vardı ve yeni hormonlar salgılanıyor ve beden psikoloji ve aslında fizyoloji değişmeye başlıyor.

O yüzden tekrar vatandaşlarımızı uyarmak isterim, 2 hafta süre boyunca uyku, iştah, dikkatte, hayata karşı umutsuzlukta herhangi bir değişim gözlemleniyorsa ve bunun 2 hafta boyunca hemen hemen her gün bu değişim sürekli hissediliyorsa hemen bir uzmana görünmek fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar