Uzman isim açıkladı: "Emekliye iki ay arayla çift zam! En düşük emekli maaşı bu seviyeye çıkacak"

Uzman isim açıkladı: "Emekliye iki ay arayla çift zam! En düşük emekli maaşı bu seviyeye çıkacak"
Temmuz ayında yapılan emekli zammını kök aylıklara yansıtan iktidar, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lirada sabit bırakarak milyonlarca vatandaşı sefalet aylığı ile geçinmeye mahkum etmişti. Gelen tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli, ekim ayında yapılacak ek zam için yeşil ışık yakarken, SGK uzmanı Özgür Erdursun çift zam sonrasında en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını duyurdu.

14 Mayıs seçimlerine girilirken hükümet, mart ayında yaptığı kanun değişikliği ile en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükseltmişti.

Temmuz ayında tüm emeklilere yapılması zorunlu olan enflasyon farkını yüzde 25 olarak açıklayan iktidar, bu artışı yalnızca kök maaşlara yansıtarak milyonlarca emeklinin aldığı parada hiçbir değişiklik yaşanmamasına neden oldu. Yalnızca temmuz, ağustos ve eylül aylarında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri yüzde 25.11'e ulaşırken, yıllık enflasyon ise yüzde 61.53 düzeyinde kayıtlara geçti.

Gün aşırı artan gıda ve barınma masrafları, en düşük emekli maaşı ile yaşamayı imkansız hale getirirken, huzur evleri 7 bin 500 lira maaşı olan emeklileri kabul etmemeye başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaz aylarında emeklilere yapılacak ek zam için Meclis'in açılış tarihini işaret ederken, 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayan TBMM'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine yöneltilen "Ekim ayında emekliye zam olacak mı?" sorusuna inşallah yanıtını vermişti.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI EKİM AYINDA 10 BİN LİRA"

SGK uzmanı Özgür Erdursun, Sözcü TV canlı yayınında konuya yönelik son detayları aktarırken, Ekim ayının sonunda yalnızca en düşük emekli maaşında değişiklik içeren bir teklifin kabul edilmesinin muhtemel olduğunu duyurdu.

Erdursun, yapılacak artışın tüm emeklilere yansıtılmayacağını belirterek, en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çekilmesinin ardından asıl zammın Ocak ayında enflasyon farkı ile maaşlara yansıtılacağını vurguladı.

Bağ-Kur emeklilerin prim gün sayısında yapılacak düzenleme nedeniyle Meclis'e gelecek torba yasaya eklenmesi beklenen değişiklik, Ekim ayının sonuna sarkıtılması halinde bu ay ödenecek maaşlara yansıtılmayacak. Bir başka deyişle emekliler, en düşük maaşta yapılacak artıştan yalnızca kasım ve aralık aylarında faydalanabilecek olsa da, bu zammın Ocak ayında yapılacak artışı etkileyecek olması nedeniyle büyük bir önemi bulunuyor.

SGK Uzmanı Erdursun, dün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileriyle birlikte ilk 9 ayda yüzde 61.53 seviyelerine ulaşan enflasyon rakamlarının yıl sonunda, Orta Vadeli Program'a paralel olarak yüzde 65'e ulaşacağını duyururken, bu oranın aynı zamanda Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zammı da gözler önüne serdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"OCAK AYINDA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 13 BİN 800 LİRAYA ULAŞIYOR"

"Ekim ayında bir zam yapılacağını bekliyoruz. Bazı emekli vatandaşlarımız "Yılın bitmesine iki ay kala yapılmasının ne anlamı var" diyebilir. Bu konuda haklı olsalar da, bu maaşlara yapılacak ek zam, aslında ocak ayındaki esas artışı etkileyecek.

Hükümetin kafasında iki plan var. Emeklilerden gelen tüm tepkilere rağmen ocak ayına kadar bir zam yapılmaması halinde 7 bin 500 lira olan taban aylığa yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış uygulanacak ve yeni en düşük emekli maaşı 11 bin 250 liraya ulaşacak.

Ancak eğer yıl sonuna kadar bir ek zam yapılırsa ve en düşük emekli maaşı 10 bin liraya yükseltilirse, kanuna göre zaten Ocak ayında enflasyon farkı ödenmek zorunda. Bu da, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 olarak geleceğini düşünürsek, ikinci 6 aylık süredeki enflasyon yüzde 38 seviyelerinde gerçekleşecek.

Yani hükümet, ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine minimum yüzde 38 oranında refah payı artışı yapmak durumunda. O yüzden en düşük emekli maaşı yıl sonuna kadar 10 bin liraya ulaşırsa, bu emeklilerimiz 2024 yılında minimum 13 bin 800 lira seviyesinde aylık alacak.

Benim beklentim, özellikle sayın Bahçeli'nin de açıklamalarının ardından mutlaka ekim ayı sona ermeden taban aylıkların 10 bin liraya çekileceği yönünde.

YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Öne Çıkanlar