Uyku kalitesini artırmak için ne yapmalı?

Uyku kalitesini artırmak için ne yapmalı?
Gün içinde tüm yorgunlukları atmak için uyku kalitesinin sağlıklı olması gerekir. Uyku kalitesini artırmak ve sabaha huzurla kalkmamızı için dikkat etmemiz gerekenleri Prof. Dr. Sinem İliaz anlattı.

Kalitesiz uyku, yeteri kadar yatakta olunmasına rağmen uykuya dalamama veya gece çok sık uyanma durumudur. Çok geç uyumak, alkol çay tüketiminin fazla olması uyku kalitesini etkileyen faktörler arasında. Prof. Dr. Sinem İliaz uyku kalitesini arttırmanın ipuçlarını 6 farklı maddede anlattı.

UYKU KALİTESİNİ YÜKSELTMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1. Yetişkin bireyler için gerekli olan uyuma aralığı 7-8 saat arasındadır. Saat 23.00 ile 13.00 arasında ise uykudan maksimum verim alınır.

2. Yatılan oda gündüz saatlerinde havalandırma yapılmalı, yatak çarşafları sık değiştirilmeli ve çok dar olmayan rahat kıyafetlerle tercih edilmelidir.

3. Odanın sessiz ve karanlık olması uykuya dalmayı ve melatonin salınımını kolaylaştıran etkenlerden arasında. Işık olmadan uyuyamayanlar bireyler ışık kaynağını göremeyecek bir yere ışığı koymalıdır.

4. Yatma saatine yakın alkol, çay, kahve tüketimi azaltılmalıdır.

5. Uyku kalitesini arttırmak için yatmadan önce akıllı telefon, tablet ve TV saatleri kısıltılmalıdır.

6. Horlama, tanıklı apne, gündüz aşırı uyku hali veya sabah dinlenmemiş uyanma gibi şikayetler varsa, uyku apne sendromu açısından değerlendirilmek üzere uyku apne polikliniklerine başvurulması tanı konulması ve tedavinin başlanması açısından yararlı olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar