Uykuya dalarken düşme hissinin nedeni belli oldu

Uykuya dalarken düşme hissinin nedeni belli oldu
Uyku miyoklonusu olarak tanımlanan uyku sırasındaki istemsiz hareketin nedeni açıklandı. Uyku miyoklonusuyla ilgili detaylar haberimizde…

tv100’ün haberine göre; Tam uykuya dalarken birden düşme hissine kapılıp vücudumuzun silkindiğini çok kez yaşadığınız durum olduğu bildirildi. Bu oldukça yaygın bir duru olmasıyla korkuttu. Uyku sırasındaki istemsiz hareket, “uyku miyoklonusu” olarak tanımlanıyor. Uyku miyoklonusu bir uyku aşamasından diğerine geçerken gerçekleşiyor.

Uykuda vücudumuz felç olmuş gibidir ve dış dünyadaki olaylara duyarsız hale geliriz. Ama kas kontrolümüz düğmeye basılmışçasına durmaz. Beynimizde retiküler aktivasyon sistemi adlı bölge nefes alma gibi temel fonksiyonları kontrol eder ve tetikte olma duygusunu hissettirir bize.

Öte yandan görmeyle ilgili ventrolateral preoptik çekirdek (optik sinir önündeki bölge) ise yorgunluğu düzenler.

Uyku sırasında seğirme, kasılma hissetmek veya düşme ya da süzülme hissine kapılmak, tamamen sağlıklı kişiler tarafından yaşanabilen bir durum olduğu bildirildi.

Bunun sonucu olarak oluşan kas hareketleri de “hipnik seğirme” olarak adlandırılıyor ve genellikle ilk uykuya geçtiğiniz anda ve hemen ardından gelen hafif uyku aşamasında gerçekleşme ihtimali yüksek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar