Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Unutulanlar

Bugünkü yazı başlığımı yazdığımda hemen ilk aklıma gelen okul yıllarında arkadaşlar arasında kullandığımız bir söz geldi ve 15 yıldır unutulmuş olan biz engellilere uygun olacağını düşündüm. "Unutma, unutulanlar unutanları asla unutmazlar.'''' Geçmiş ''deki bu sözden sonra hemen 2022 ''ye geri gelelim.    

25 Ekim 2022 tarihinde başlayan SAHA EXPO da Sarsılmaz ve Volt''un tanıttığı robot köpekler çok ilgi gördü. Bu konu doğal olarak o gün ana haber bültenlerine de taşındı ve gündüz bu firmalar fuar alanından kendi sosyal medyaları aracılığı ile canlı yayınlar yaparak yeni üretilen bu teknolojik ürünlerin tanıtımları ile birlikte gelişmelerden takipçilerini haberdar etme fırsatını da yakalamış oldular.

 Tabiî ki ülkemizdeki hava savunma sistemine de katkı sağlamış olan İHA ve SİHA''ların bu yüzyıldaki teknolojik gelişmeleri çok değerli ve önemli hatta terör ile mücadelede çok gereklidir. Kati surette bunların yapılmasının yegane nedeni ise insan hayatını korumaktır. Robotlar ve robotik teknoloji (tıp alanındaki aletler dahil) aracılığı ile insanların daha rahat bir yaşam sürdürebilmesi konusunda bu yüzyıl çok önem arz etmektedir. Zaten bunun tersini de düşünmek abesle iştigal olsa gerek.

Yıllardır yabancı ülkelerdeki teknolojik gelişmeleri ve ilerlemeyi tüm bilinçli bireyler takip etmekle beraber kendi ülkesi için acaba neler yapabiliriz düşüncesi hasıl olmaktadır. Bu doğrultuda biz engelli bireylerin de gelişen ve büyüyen bu teknolojik dönemde, yeni teknolojik araçlardan geri kalmamak açısından ihtiyaçların kişilere göre belirlenmesi ve ona göre planlama yapılması gereklidir. Bununla birlikte taleplerde bu teknolojik cihazların engelliler tarafından rahatlıkla ücretsiz olarak erişilmesi önem arz etmektedir ve istenmektedir.

Yabancı ülkeler engelli vatandaşlarını hem yapısal reformlar ile hem de teknolojik imkanların en üst düzeyde kullanılacak şekilde destekleyerek, engellilerin hayatlarındaki zorlukları bir nebze ortadan kaldırma ve rahat ettirme çabasındadırlar. Bu da ülkelerin medeniyet seviyesinin ne düzeyde olduğunun bir göstergesi ile birlikte insanlarına verdiği değeri de ortaya koymaktadır. 

 Bizler engelli bireyler olarak ülkemizden beklentilerimiz şu doğrultudadır. Örneğin Almanya''da yaşayan ve bacak protezi kullanan bir engelli, diz eklemi için kullandığı son teknoloji olan cihazın ücretsiz olarak sahibi olmaktır. Veya işitme kaybı olan duyma engelli bir arkadaşımızın son teknoloji işitme cihazına sahip olması. Ya da görme engelli olan bir bireyin son teknolojiye sahip olan elektronik bastona sahip olmasıdır. Bence ülkesine ve milletine hizmet etmenin en önemli unsuru, o ülkede bulunan engelli bireylerin ihtiyaçlarının en doğru ve yeni teknolojik ürünler ile karşılanmasıdır. 

Engelliler için bu teknolojik cihazları üretmek ve geliştirmek SİHA''lar veya ''Robotik Köpekler'' kadar zor mu?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları