Ünlü Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT düzenlemesine dikkat çekti: EYT'li olup emekli olabilirsiniz!

Ünlü Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT düzenlemesine dikkat çekti: EYT'li olup emekli olabilirsiniz!
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine yönelik önemli bir açıklama yaptı. Erdursun, "EYT statüsünde olan fakat emekli olamayan veya olmayan yaklaşık 2.5 milyon kişinin bulunduğunu" vurgulayarak, emeklilik sürecine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

İrem GÜL/ Günboyu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)" düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle, milyonlarca kişiye emeklilik yolu açıldı. Bu düzenleme sayesinde hak sahipleri artık emeklilik başvurusunda bulunabilecekler.

Kanunla birlikte, Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalı süresini tamamlamış olanlar emekli olabilecekler.

Ayrıca, vatandaşların sigorta başlama tarihine bağlı olarak 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını sağlamış olmaları gerekmektedir.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, şartları yerine getiren kişiler SGK ve e-Devlet üzerinden süre sınırlaması olmaksızın başvuru yapabilecekler.

“EMEKLİ OLAMAYAN 2,5 MİLYON KİŞİ VAR”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yaşanan gelişmeler sonrasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) durumunda olan ve emekli olamayan kişilere dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Erdursun'un paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"EYT'lİ olduğu halde emekli olmayan ya da olamayan yaklaşık 2.5 milyon kişi var! Büyük bir bölümünün prim gün sayısı eksik, SSKʼda günü yeterli ancak 1260 gün kuralına takılan Bağ-Kuʼa geçen, ortağı olduğu şirkette sehven sigortalı olan, düşük emekli aylığı nedeniyle memur aylığını kaybetmemek için emeklilik müracaatında bulunmayanlar var."

3600 GÜNLE EMEKLİLİK

Erdursun, "Özellikle kadınlarda sigorta başlama tarihi 08.09.1999 öncesinde olan ve çok az prim günü birikenler var. Prim gün sayısı az olan kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında SSK'dan 3600 günle emekli olabilecek" dedi.

1260 GÜN KURALINA DİKKAT

“Yaşınız gençse, 58-60 yaş arasında emekli olabilmek için 5.000-5.975 gün arasını tamamlamanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız, isteğe bağlı prim ödeyerek son 1260 gün kuralına dikkat etmenizle birlikte 58-60 yaşını beklemeden emekli olabilirsiniz" diyen Erdursun, "Kaç gün isteğe bağlı prim ödeyeceğinizi ve kaç gün borçlanma yapacağınızı hesaplayarak ne kadar tutar ödeyeceğinizi belirlemeli ve 58-60 yaşından önce emekli olmanın size ne kadar fayda sağlayacağını maliyet analizi yaparak değerlendirmelisiniz" ifadelerine yer verdi.

"İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ BAĞ-KUR'A SAYILIR"

Erdursun, "İsteğe bağlı sigorta primi Bağ-Kur'a sayılır. İsteğe bağlı prim ödemesi yapacaksanız, en az 4.292 TL ile 32.193 TL arasında istediğiniz tutarda prim ödeyebilirsiniz. Geçmişte ödediğiniz primlere göre ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini, borçlanmaları hangi tutarlardan yapmanız gerektiğini ve emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacağınızı hesaplayarak fayda-maliyet analizi yapmanız size fayda sağlar" dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri yılın ikinci yarısında maaşlarını %19.77 oranında zamlı alacaklardı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına ek olarak bir iyileştirme yapılacağını açıkladı. Emeklilere uygulanacak olan refah payı, Meclis'te görüşülen torba yasaya dahil edildi. Bu çerçevede, SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklilerine %25 zam yapıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar