Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu: "Erdoğan kazanırsa Türk ekonomisi 90'lı yıllara geri dönecek"

Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu: "Erdoğan kazanırsa Türk ekonomisi 90'lı yıllara geri dönecek"
Dünyanın en ünlü ekonomistleri arasında yer alan Daron Acemoğlu, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimlerinden Erdoğan'ın galip çıkması halinde Türkiye'de ekonomiyi zor günlerin beklediğini ifade ederek, "90'lı yıllara geri dönülecek" sözlerini kullandı.

Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'den öğretim üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ekonomik krizin temel etkeninin azalan rezervler olduğunu vurgulayarak, “1990’lara geri dönüyoruz” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda ise "kolay bir çıkış yolu" olmayacağını söyledi.

"ERDOĞAN KAZANIRSA KOLAY BİR ÇIKIŞ YOLU YOK"

Türkiye'nin, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandığa gideceği seçime son bir gün kalırken, vatandaşın en büyük beklentisi giderek büyüyen ekonomik krizin son bulması. Mevcut gidişat negatif yönde seyrederken, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ekonomideki sorunların temelinde azalan rezervlerin olduğunu belirtirken ‘kolay bir çıkış yolu’ görmediğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervleri son iki ayda 25 milyar dolar düştü. 19 Mayıs haftasında MB’nin net rezervi eksi 0,2 milyar dolara geldi. Böylelikle 21 yıl sonra ilk kez net rezervler negatif bölgeye geçti.

Reuters’a konuşan ekonomi profesörü Daron Acemoğlu da, bu tabloya dikkat çekerek ekonomideki sorunların temelinde azalan döviz ve altın rezervlerinin olduğunu dile getirdi. Acemoğlu, “Bu şartlarda devam edemeyeceğimize ikna oldum” dedi.

KUR KORUMALI MEVDUAT BÜTÇEYİ YORUYOR

“Kur korumalı mevduat (KKM) güvenilir mi” diye soran Acemoğlu bunun bütçeye yük getirdiğini ve dolara olan talep nedeniyle artık Türkiye’de paralel kurların yaygın olduğunu vurguladı. Acemoğlu “1990’lara geri dönüyoruz” dedi.

Döviz arzındaki sorun ve sıkı gözetim uygulamaları, Kapalıçarşı’yı yeniden gündeme taşımıştı. Özel şirketlerden döviz borcu olan vatandaşa ve kamuya kadar birçok alanda talep Kapalıçarşı’ya yönelmişti. Kapalıçarşı döviz merkezi haline gelmiş ve bu da ikili kur rejimini ortaya çıkarmıştı.

Acemoğlu, işlerin yoluna girip girmeyeceğini veya ne zaman geleceğini tahmin etmenin zor olduğunu söyledi. Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması durumunda “Kolay bir çıkış yolu görmüyorum” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar