Ünlü ekonomist borsanın ne kadar düşeceğini açıkladı: "Hemen hazırlığa başlayın"

Ünlü ekonomist borsanın ne kadar düşeceğini açıkladı: "Hemen hazırlığa başlayın"
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gün içerisinde yüzde 2'nin üzerinde düşüş yaşayarak yeniden 8 bin puanın altına inen Borsa İstanbul hakkında yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu.

Peş peşe yaşanan halka arzlarla birlikte gün aşırı yeni rekorlar kıran Borsa İstanbul, 3 Ekim'de BIST100 endeksinin 8 bin 562 puana ulaşmasıyla tüm zamanların zirvesini görmüştü.

Altın ve dolar gibi milyonların tercih ettiği geleneksel yatırım araçlarını sollayan borsa, özellikle yaz aylarından itibaren yaşanan halka arzlarla birlikte milyonlarca yeni yatırımcının ortaya çıkmasına neden oldu.

Borsa İstanbul'da bireysel yatırımcı sayısı 8 milyonu geçerek tarihi bir rekora imza atarken, Hamas'ın İsrailli vatandaşlara yönelik başlattığı silahlı saldırı ile ateşlenen Filistin-İsrail gerilimi uluslararası piyasalarda borsanın dengelerini altüst etti.

BORSA İSTANBUL YENİDEN 8 BİN SEVİYESİNİN ALTINDA

Jeopolitik kriz ihtimallerinin günden güne yükselmesi, yatırımcıları borsa gibi 'riskli' alanlardan uzaklaştırırken, her dönemin güvenli limanı altına yönelik ilgide yeniden bir artış gözlemlendi. Geçtiğimiz hafta başlayan düşüşlerin, haftanın ilk işlem gününde de devam ederken BIST100 endeksi günü yüzde 2'nin üzerinde değer kaybıyla 7 bin 934 puandan kapattı.

Endeks tarafında yeniden 8 bin seviyesinin altının test edilmesi yatırımcıları büyük bir paniğe iterken, Orta Doğu'daki gerilimin nereye kadar ilerleyeceği aynı zamanda borsa yatırımcısının da kaderini belirleyecek. Akaryakıt fiyatlarının hisse senetleri üzerinde bir baskı yaratıyor olmasına dikkat çeken piyasa uzmanı İslam Memiş, borsa yatırımcılarına yönelik şu uyarılarda bulundu:

"Borsa için uzun süredir ifade ettiğim gelişmelere, yaşanan jeopolitik risk faktörünün eklenmesi daha hızlı düşüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Düzenli bir şekilde gelecek kar satışları ve acemi yatırımcıların çıkışının hızlanmasıyla birlikte BIST100 tarafında 7 bin 500 puana kadar düşüş beklentim güncelliğini koruyor.

DÜŞÜŞLER 7 BİN 500 PUANA KADAR SÜRECEK

Peki son haftalarda 500 puan birden düşüş yaşayan borsaya bu seviyelerden giriş yapılır mı? Bana sorarsanız bu sorunun cevabı hayır. Çünkü henüz, dip fiyattan alım yapanların kar satışları tamamlanmış değil. Geçtiğimiz haftalarda da yaptığım uyarıların arkasındayım. Borsa tarafında yeniden bir geri çekilme göreceğiz. İşte biz, acemi olmayan yatırımcılar o zaman 7 bin 500 ve çevresinden giriş yapacağız ve büyük bir getiriyi cebimize koyacağız.

Elbette İsrail tarafından gelebilecek olumlu haberler ve işgalin sonlanması borsa tarafında olumlu bir etki yaratabilir ancak böyle bir şeyin yaşanacağını zannetmiyorum. Bu hafta formaliteden güvenlik koridoru açılır ve insani yardım araçları içeri girer ancak netice açısından bir şeyin değişmez. İlerleyen günlerde yapılacak kara operasyonuyla gerilim tırmanması da oldukça muhtemel gözükmekte.

"3 HİSSE SENEDİNE YATIRIM YAPACAĞIZ VE BÜYÜK KAZANACAĞIZ"

Bu nedenle borsa tarafında bekliyorum. Giriş yapacağım zaman 3 hisse senedine yatırım yapacağım ve bunları sizlerle gönül rahatlığıyla paylaşacağım. Peki borsada hangi hisseleri alacağız? Çok fazla seçeneğimiz mevcut ancak ilkelerimiz sabit. Alım yapacağımız şirket, kurumsal bir şirket olmalı. Adını biliyor olmalıyız ve mümkünse alanında rakipsiz, tekel duruma gelmiş bir şirket olmalı. Ayrıca borsadaki geçmişi bir yılı geçen şirketlere yöneleceğiz. Mali tabloları belli olan, analizlerimizi sorunsuz şekilde yapabileceğimiz yerleri tercih edeceğiz.

Alım yaptıktan sonra ne kadar bekleyeceğiz? Bizler uzun vadeli yatırımcıyız ve en az 1 sene beklemeye geçeceğiz. Gelecek haftalarda yapacağız alımı, 2024 yılının sonuna kadar koruyacağız ve beklentim o ki, Borsa İstanbul 2024 yılında 15 bin puanın üzerini görecektir. İşte satışımızı burada yapacak ve büyük bir kazanç sağlayacağız.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARLARI BORSAYI NASIL ETKİLEYECEK?

Uluslararası gelişmelerin yanı sıra Türkiye'de alınacak kararların da borsa yatırımcısı üzerinde önemli etkileri olacak. 26 Ekim'de açıklanacak PPK kararı ile Merkez Bankası'nın politika faizlerini yüzde 35'e yükseltmesi muhtemel gözüküyor.

Piyasalar şimdiden bu artışı fiyatlamaya başlamış durumda ve borsa için korkutucu bir nitelik taşımıyor. Türkiye'de hala negatif reel faiz varlığını sürdürürken, borsadan yaşanacak çıkışların önüne geçmek çok güç. 2024 itibarıyla mevduat faizlerinde yaşanabilecek yeni değişiklikler, bir miktar geri çekilmelere sebep olabilir ancak BIST100 tarafında 2024 beklentimiz 15 bin puan olarak güçlü bir duruş sergilemeye devam ediyor.

Düşük seviyelerden giriş yapacağız ve al-sat için borsaya yönelmeyeceğiz. Uzun süre bekleyeceğiz, çok ciddi bir getiri aldığımızda çıkışımızı yapacağız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar