Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada: Merkez Bankası'ndan Erdoğan'a büyük saygısızlık

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada: Merkez Bankası'ndan Erdoğan'a büyük saygısızlık
Merkez Bankası bu dönemdeki PPK toplantısında 475 baz puanlık bir faiz artış kararı aldı. Karar sonrası Atilla Yeşilada oldukça nükteli, ilginç bir paylaşımda bulundu

Merkez Bankası uzun bir aradan sonra ilk defa sert bir faiz artışına giderken Para Politikası Kurulu’ndan çıkan karara ekonomist Atilla Yeşilada’dan çok konuşulacak bir paylaşım geldi.

Merkez Bankası eski Başkanı Murat Çetinkaya’nın 2018’deki Rahip Brunson krizinden sonra dolar kurundaki sert artışların önüne geçmek amacıyla aldığı sert faiz artışları Recep Tayyip Erdoğan tarafından sert sözlerle eleştirilirken alınan bu faiz artış kararları ilerleyen süreçte görevden alınmasına neden olmuştu.

Çetinkaya’nın yerine getirilen Murat Uysal görevi devraldığı günden itibaren faizleri aşağı çekse de dolar kurundaki sert artışların da etkisiyle eylül ayındaki PPK toplantısında uzun bir aradan sonra 200 baz puan faiz artışına gitmiş ve 8.75 olan faizler 10.25’e çıkartılmıştı.

Ekim ayındaki PPK toplantısında bir faiz artışına gitmeyen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal dolar kurunun 8.56 TL çıkmasıyla sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “acı reçete” ve “ekonomide reform” sözleriyle Murat Uysal’ın yerine göre getirilen Naci Ağbal’ın faiz artışı kararını daha rahat vereceği piyasalar tarafından beklenirken Erdoğan son olarak TOBB ekonomi şurasında söylediği “Yüksek faizle bizler gerçek anlamda yatırım yapabilir miyiz? Sizler bu işin içindesiniz. İstihdam üretebilir misiniz? Mümkün değil. Üretim yapabilir misiniz? Mümkün değil. İhracata yönelik adım atabilir miyiz? O da mümkün değil.”sözleri yeniden kafaları karıştırmıştı.

“TCMB’DEN ERDOĞAN’A BÜYÜK SAYGISIZLIK”

Merkez Bankası Naci Ağbal Başkanlığı’ndaki ilk PPK toplantısından 475 baz puan faiz artışı çıktı. Alınan bu karar sonrası Türkiye’nin en çok takip edilen ekonomistlerinden olan Atilla Yeşilada Twitter hesabından ilginç ve nükteli bir paylaşımda bulundu.

atilla-tweet.webp

Milli Gazete'nin aktardığına göre Yeşilada paylaşımında son yapılan faiz artışına atıfta bulunarak “TCMB'den büyük saygısızlık! Milletin iradesine ve Sayın Cumhurbaşkanımız'ın açık talimatına rağmen istihdamı bitiren, dövizi azdıran bir faiz karar alındı!. “ diye yazdı. Yeşilada’nın bu paylaşımına kısa zamanda çok sayıda beğeni ve yorum geldi.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar