Yaz sezonu kiralık ev piyasasını hareketlendirdi

Yaz sezonu kiralık ev piyasasını hareketlendirdi
Yaz sezonunun yaklaşması kiralık piyasasını hareketlendirdi. Uzmanlar kiralık aramalarında yüzde 45 artış gözlemlendiğini söylüyor.

31 Mart yerel yönetim seçimlerinin sona ermesi, Ramazan Bayramı'nın geride kalması ve yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, kira fiyatlarında nispeten istikrarlı bir seyir aldı.

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre yaşanan bu durum, vatandaşların emlak piyasasına olan ilgisini artırıyor. Özellikle mülk sahipleriyle anlaşmazlık yaşayanlar ve kentsel dönüşüme giren daire sahipleri soluğu emlak ofislerinde alıyor.

Geçen yıl ekim ayından itibaren yüzde 25-30'lara varan bir düşüş yaşayan konut kiraları, köpük-balon fiyatlardan uzaklaşarak daha makul seviyelere geriledi. Bu durum, kiralık daire arayışlarında yüzde 45'e varan bir artışa yol açtı.

Uzmanlar, geçmiş yıllarda görülen yüksek artışların yerini daha dengeli bir piyasanın aldığını belirtiyorlar. Son dönemde yaşanan hareketlilikle birlikte, ortalama olarak yüzde 5'lik bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, yıl boyunca aşırı fiyat artışlarını beklemiyor ve artışların enflasyonla sınırlı kalacağını öngörüyor.

Emlak platformu Emlakjet'in mart ayı raporuna göre, konut arayışlarındaki hareketlilik dikkat ise çekiyor. Platformun veri tabanında yer alan bilgilere göre, mart ayında konut arayışında olanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i ise satılık konutları tercih ediyor. Türkiye genelinde kiralık fiyatlarda yüzde 4'lük, satılık fiyatlarda ise yüzde 2'lik bir artış gözlemleniyor.

BEYKOZ, ÜSKÜDAR VE ÇEKMEKÖY'DE TALEP ARTTI

Keller Williams Ekol Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, kiralık piyasasının canlı olduğunu belirterek, "Kiralıklar artık çok uzun süre beklemiyor. Bir hafta önce ilana çıkan daireler bir hafta içinde kiralanıyor. Talep oldukça yüksek. Kiralamak isteyenler hemen harekete geçiyorlar." dedi. Kurşunlu, özellikle Çekmeköy, Beykoz, Üsküdar ve Ümraniye gibi bölgelerde talebin arttığını ve bu bölgelerdeki kiralık dairelerin hızla kiralandığını belirtti. Bağdat Caddesi gibi merkezi bölgelerde ise yeni bir dairenin kira bedelinin 60-80 bin TL arasında olduğunu ifade etti.

Satılık piyasasında ise hızlı bir talep artışı gözlenmediğini belirten Kurşunlu, "Şu anda piyasada 'oturmak için alıyorum' diyenler, doğru fiyattan alışveriş yapıyorlar." şeklinde konuştu. Satılık konutlarda genellikle 5-10 milyon TL aralığındaki konutların daha fazla talep gördüğünü belirten Kurşunlu, Beykoz, Çekmeköy gibi bölgelerde arsa talebinin yoğun olduğunu da ekledi.

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Şenay Araç, Ramazan Bayramı sonrasında kiralık taleplerde artış yaşandığını ifade etti. Araç, özellikle ticari iş yerlerine olan talebin arttığını ve kiralık daire fiyatlarında stabil bir durumun devam ettiğini belirtti.

Emlakjet CEO'su Tolga İdikat ise İstanbul'da kiralıkta bölgesel olarak hareketlilik yaşandığını söyleyerek, "Özellikle büyükşehirlerdeki ilçelerde bu hareketlilik daha belirgin." dedi. İdikat, İstanbul'da mart ayında kira fiyatlarında bir artış gözlenmemesinin geçici bir durum olduğunu ve ekonomik faktörlere bağlı olarak değişebileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar