Üniversitelerde kontenjanlar resmen patladı!

Üniversitelerde kontenjanlar resmen patladı!
Yükseköğretim Kurulu'nun açıkladığı üniversite yerleştirme sonuçlarının ardından fakültelerde kontenjanlar doldu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar açılan kontenjanlardan yüzde 99'unun dolduğunu açıkladı.

YKS''de ocak ayında kaldırılan baraj puanlarının sonrasında üniversitelerde boş yer kalmadı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar üniversitelerde kontenjanların (KKTC hariç) yüzde 99''unun dolduğunu açıkladı. Özvar, geçen yıl 164 bin kontenjanın boş kaldığını, bu yıl bu sayının 13 bine düştüğü bilgisini paylaştı. Erol Özvar geçen yıla oranla bu sene üniversite sınavına girenlerin oranında yüzde 24 artış yaşandığını ve geçen yıl yapılan başvuru sayılarının 2 milyon 607 bin 903 olduğunu bu yılsa bu sayının 3 milyon 243 bin 425''e yükseldiği bilgisini paylaştı. 

Özvar ayrıca, geçen yıl açıköğretim haricinde toplam 690 bin civarında üniversitelere yerleştiğini bu yıl bu sayının 850 bin civarına ulaştığını açıkladı. Özvar açıklamasında; "YKS’ye başvuran ve yerleşen aday sayılarında artış söz konusudur. Geçen yıl açıköğretim hariç toplam yerleşen aday sayısı 690 bin civarında iken bu sayı bu yıl 850 bin civarında gerçekleşmiştir. Ayrıca KKTC üniversiteleri hariç geçen yıl 164 bin civarında kontenjan boş kalmışken  bu sayı bu yıl 13 bine düşmüştür. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, kontenjanlarımızın yüzde 99’unun dolmuş olması sevindiricidir" dedi.

Barajın kaldırılması sonrasında 2 milyon 138 bin kişi tercih yaparken; ÖSYM''nin sistemi de kaldırmadı ve adaylar saatlerce sisteme girmeyi denedi. 

"SORUNLAR DAHA DA DERİNLEŞECEK"

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu ise konuyu Cumhuriyet Gazetesi''nden Sena Tufan''a değerlendirdi. Sinan Muşlu, sorunların üniversiteye girişle beraber daha da derinleşeceğini söyledi. Muşlu yaptığı açıklamada; "Bir lisans programına yerleşmek bağlamında YKS’ye başvuranların sadece yüzde 34’ünün üniversite düşü gerçekleşmektedir. Daha açık bir ifadeyle YKS’ye giren üç öğrenciden sadece biri bir ön lisans, lisans ve özel yetenek programına yerleşmektedir. Geride kalan iki milyon genç, üniversitenin dışındaki yaşamını sürdürmek zorunda kalacaktır. Bir üniversiteye yerleşmek öğrenciler için çok önemli olsa da sorunlar üniversiteye girişle birlikte daha da derinleşmektedir. Barınma, ulaşım ve beslenme sorunları gençlerimizin hayatlarını karartmaktadır. Yeni bir bakış açısıyla tüm eğitim sistemimizin baştan aşağıya yenilenmesi ve bilimsel kriterler etrafında yeniden ayağa kaldırılması gerekmektedir" dedi. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar