TUSİAD Başkanı’ndan asgari ücret ve EYT açıklaması: Yüzde 3’lük büyüme Türkiye’ye yetmez

TUSİAD Başkanı’ndan asgari ücret ve EYT açıklaması: Yüzde 3’lük büyüme Türkiye’ye yetmez
TUSİAD Başkanı Orhan Turan gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Turan İmamoğlu, asgari ücret ve EYT konularını değerlendirdi.

TUSİAD BAŞKANI’NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: İMAMOĞLU, ASGARİ ÜCRET, EYT

Asgari ücret konusunu değerlendiren TÜSİAD Başkanı Orhan Turan 2023 yılı için öngörülen yüzde 3''lük büyümenin Türkiye için yeterli olmayacağını belirtti. Turan EYT konusunun da biran önce  çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

ASGARİ ÜCRET VE EYT AÇIKLAMASI

Turan asgari ücret EYT ile ilgili soruları da yanıtladı. uran, ekonomik zorluklar derin bir hal alırken yalnız refahı artırmanın değil, refahın nasıl adil bir şekilde bölüşüleceğinin tartışılmasının zamanının geldiğini ifade etti. 2023 yılı için öngörülen yüzde 3’lük büyümenin Türkiye’ye yetmeyeceğine dikkat çeken Turan, TÜSİAD’ın ''yüzüncü yıl'' için farklı konularda bir tartışma platformu başlatacağını açıklayarak, tüm Türkiye için artık ''söyleşme zamanı'' olduğunu kaydetti.

“EN DOĞRU ADIMIN ATILACAĞINI UMUYORUM”

Asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulunan Turan, "Çalışanları enflasyona ezdirmemek gerektiğini daha önce de belirttim. Özel sektörde sene başında ve sene içinde ücret artışlarına gidildi. Asgari ücret, bildiğiniz gibi sosyal diyalog çerçevesinde işçi, işveren konfederasyonları ve devlet tarafından birlikte belirleniyor. En doğru adımın atılacağını umuyorum. Öte yandan enflasyondaki artış önlenemediği sürece çalışanların alım gücünün enflasyon karşısında erimesi de engellenemiyor. Enflasyonla mücadele birinci öncelik olmalı" ifadelerini kullandı.

"Uzun zamandır çalışma hayatının gündeminde olan EYT konusunun çözüme kavuşturulması önemli" şeklinde konuşan Turan, "Yakında Meclis’e getirileceği de açıklandı. Çalışma yaşamı paydaşları ile istişare içinde yürütülen EYT çalışmalarının hem çalışanların haklarını koruyacak hem de işletmelerin karşılaşabileceği zorlukları hafifletecek şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz" dedi.

İMAMOĞLU AÇIKLAMASI

TUSİAD Başkanı Orhan Turan, İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve hapis cezası kararına tepki gösterdi. Turan, siyasi yasağın demokratik bir toplumda yeri olmaması gerektiğini ifade etti.

Ekrem İmamoğlu''nun yaklaşık üç buçuk yıldır devam eden davası sonuçlandı. İBB Başkanı İmamoğlu''na Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı ve Üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak mahkumiyeti verildi.

“ÇAĞDAŞ DEMOKRATİK BİR TOPLUMDA YERİ OLMAMALI”

Ekonomim''e açıklamalarda bulunan Turan, konuya tepki gösterdi. Siyasi yasağın, demokratik bir toplumda yeri olmaması gerektiğini söyleyen Turan, "Siyasi geçmişimizde pek çok kez tanıklık ettiğimiz ve yanlış olduğu da görülen siyasi yasak konusu maalesef yeniden gündeme geldi. Halkın oyuyla göreve gelen seçilmiş siyasetçilerin, ifadeleri nedeniyle görevini yapma ve seçilme hakkından alıkonulmasının çağdaş demokratik bir toplumda yeri olmamalı" dedi.

2022 yılının son iki haftasına girilmesi ile birlikte Türkiye''nin en önemli iki konusu 2023 asgari ücret ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) oldu. 2023 yılının asgari ücret rakamının yarın açıklanması beklenirken EYT ile ilgili henüz kesin bir açıklama bulunmuyor. Bununla birlikte de EYT ile ilgili koşulların emekli adayları için zor bir hal alacağı konuşulan konular arasında.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar