Türkiye'nin bilim insanlarından büyük başarı!

Türkiye'nin bilim insanlarından büyük başarı!
Türkiye'nin bilim insanları tarafından üretilen yerli aşı TURKOVAC yapmış olduğu klinik çalışmalar sonucu uluslararası bilimsel alanda kabul edildi.

TURKOVAC BAŞARISI!

Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ''TURKOVAC'' aşısı Dünya genelinde Korona Virüsüne yönelik bilimsel alanda kabul gören 9 aşıdan biri oldu. Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen geliştirilen aşı 21 Aralık 2021''de acil olarak kullanılmaya başlandı.

''TURKOVAC'' aşısını yaptıran gönüllüler üzerinde gerçekleştirilen çalışma sonucu bilim dergisi Vaccines''de yayımlanarak uluslararası bilimsel alanda kabul edildi.

TURKOVAC aşısına ilişkin konuşma gerçekleştiren Faz-3 Çalışması Sorumlu Araştırıcısı ve Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, şu ifadelere yer verdi:

"EN AZ CORONVAC KADAR ETKİN"

"Bu süreçte Kovid-19 geçirmediğini beyan eden ve aşılanmamış 1.290 kişi rastgele iki gruba ayrıldı. 28 gün arayla iki doz CoronaVac ya da iki doz TURKOVAC uygulanan bu gönüllüler, semptomlar açısından takip edilmeye başlandı. Ayrıca esas etkinlik analizinin yapılmasının uygun olduğu 732 gönüllünün 90 günlük takip süresi değerlendirildi. Güvenlilik anlamında da daha geniş bir grup olarak toplam 915 kişide daha uzun süreli bir takip yapıldı .Araştırma sonucunda PCR ile tanı almış Kovid-19 gelişimi açısından CoronaVac ile karşılaştırıldığında TURKOVAC''ın yüzde 41 oranında bir göreceli risk azalması sağladığı saptandı. Bu bulgu ile araştırmanın takip süresi içinde TURKOVAC''ın en az CoronaVac kadar etkin" olduğunu söyledi.

TURKOVAC bin 100 gönüllüye uygulandı, yan etki görülmedi - Son Dakika  Türkiye Haberleri | NTV Haber

AĞIR GEÇEN HASTALIĞI ÖNLÜYOR!

Yapılan araştırmalar sonucu CoronaVac kadar güvenli olduğunu belirten Tanrıöver, "Ayrıca bir süredir dolaşımda olan varyantlarla beraber dünyada artık Kovid-19 aşılarının esas olarak aşılanan kişileri ağır hastalıktan koruma etkisinin ön planda olmasına odaklanılıyor. Bu araştırmada da TURKOVAC grubunda araştırma süresi boyunca aşının 2''nci dozundan 14 gün sonrasında hastaneye yatması gereken ya da ağır seyreden hiç Kovid-19 vakasıyla karşılaşılmadı. Bu bağlamda, araştırma ile 18-55 yaş arasındaki kişilerde güvenlilik profili ortaya konulan TURKOVAC''ın da bu beklentileri karşıladığı gösterilmiş oldu." ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar