Türkiye’de tarım ile ilgilenen çiftçilerin sayısı düşüyor!

Türkiye’de tarım ile ilgilenen çiftçilerin sayısı düşüyor!
Tarım ile ilgilenene çiftçilerin sayısında son yıllarda düşüş meydana geldi. Verilere göre tarım ile uğraşan çiftçi sayısında düşüş yaşanırken, kayıtlı çiftçi rakamları ise son10 yılda yüzde 53 son 5 yılda ise yüzde 26 oranında azalma gösterdi.

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar hayvan yemlerine gelen zamlar, artan benzin ve motorin fiyatları, ülkede tarımla uğraşan çiftçi sayısında düşüş yaşanmasına neden oldu.  Tarım alanlarında ise son 10 yılda yüzde 5; son 19 yılda ise yüzde 12 azalma meydana geldi. İklim değişikliği ve kuraklığının da getirmiş olduğu bu gerileme, çiftçileri endişelendiriyor.

GÜN GEÇTİKÇE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR! 

Gübre ve ilaç fiyatlarına gelen zamdan da şikâyetçi olan çiftçiler emeklerinin karşılığını alamadıkları gerekçesiyle yakınmaya devam ediyor. Hükümet bu duruma müdahale etmek için “erken uyarı sistemi” adı altında izleme uygulaması başlattı ancak Türkiye Ziraat Odaları Birliği verileri ciddi fiyat farkının devam ettiğini gösteriyor. Euronews Türkçe’nin yapmış olduğu habere göre; Kayıtlı çiftçi sayılarında gün geçtikçe düşüş yaşanıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK...

Tarım alanlarında ise son 10 yılda yüzde 5; son 19 yılda ise yüzde 12 azalma meydana geldi. İklim değişikliği ve kuraklığının da getirmiş olduğu bu gerileme, çiftçileri endişelendiriyor. Gübre ve ilaç fiyatlarına gelen zamdan da şikâyetçi olan çiftçiler emeklerinin karşılığını alamadıkları gerekçesiyle yakınmaya devam ediyor.

Hükümet bu duruma müdahale etmek için “erken uyarı sistemi” adı altında izleme uygulaması başlattı ancak Türkiye Ziraat Odaları Birliği verileri ciddi fiyat farkının devam ettiğini gösteriyor. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar