Türkiye'de sadece Mardinliler biliyor: 3 tanesi 1 aylık demir ihtiyacını karşılıyor

Türkiye'de sadece Mardinliler biliyor: 3 tanesi 1 aylık demir ihtiyacını karşılıyor
Mardin'de yayın olarak bilinen ama ülkenin genelinde bilinmeyen 'hoşaflık ekşi kayısı kurusu'nun faydaları saymakla bitmiyor. İşte hoşaflık ekşi kayısı kurusunun faydaları...

Demir, vücut için elzem bir mineral olup, sağlıklı yaşam için gereklidir. Bu mineral, özellikle kan oluşumu ve oksijen taşınması süreçlerinde kritik bir rol oynar. Günlük diyetimizde yeterli miktarda demir içeren besinlere yer vermek, enerji seviyelerimizi yüksek tutmamıza ve sağlıklı bir vücut sürdürmemize yardımcı olur. İşte demir deposu besinler ve günlük demir ihtiyacınızı karşılayacak lezzetli öneriler:

sari-kayisi-kurusu-64971529.jpg

KURU KAYISI

Kurutulmuş meyveler arasında kuru kayısı, demir içeriği açısından zengindir. 100 gram kuru kayısıda yaklaşık 2,66 mg demir bulunur.

KIRMIZI ET

Sığır eti ve kuzu gibi kırmızı et türleri, hem protein hem de demir açısından zengindir. Özellikle sığır eti, yaklaşık 100 gramında 2,47 mg demir içerir.

0x0-1573280653083-zgmw.jpg

ISPANAK

Demir açısından zengin yeşil sebzelerden biri olan ıspanak, aynı zamanda C vitamini ve potasyum kaynağıdır.

DENİZ ÜRÜNLERİ

Balık ve diğer deniz ürünleri, türüne bağlı olarak demir içerir. Özellikle midye ve karides gibi deniz ürünleri tercih edilebilir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Her 100 gram kuru tohumda 8,52 mg demir içeren kabak çekirdeği, aynı zamanda bakır, manganez ve çinko sağlar.

resim-2024-01-30-103722749.png

YULAF VE BUĞDAY KEPEĞİ

Kahvaltılarda tercih edilen yulaf, demir ve lif bakımından zengin bir seçenektir. Buğday kepeği de benzer şekilde yüksek demir içerir.

KURUYEMİŞLER VE TOHUMLAR

Badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler ile susam, ayçiçeği tohumu gibi tohumlar, demir içeriği açısından zengin atıştırmalıklardır.

Demirin emilimini artırmak için C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketmek önemlidir. Ayrıca bu besinlerden herhangi birine alerjiniz varsa kesinlikle tüketmemelisiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar