Türkiye'de kızamık vakaları neden arttı?

Türkiye'de kızamık vakaları neden arttı?
Kızamık vakalarının Türkiye'de korkutan bir boyuta varmasıyla ilgili konuşan İzmir Tabip Odası Sekreteri Yüce Ayhan, bunun nedenleri arasında Türkiye'ye yapılan kontrolsüz göçlerin olduğunu belirtti.

Selahattin Demirel / Günboyu

Türkiye’de kızamık vakalarının son dönemde tekrar görülmesi tedirginliğe yol açarken bu durumun nedenleriyle ilgili farklı iddialar öne çıkmaya başladı.

Vaka sayılarının İstanbul ve Ankara’da arttığı bilinirken İzmir’de de kızamık vakaları ortaya çıktı.

Ege Haber’in aktardığına göre, İzmir Tabip Odası (İTO) Sekreteri Yüce Ayhan, İzmir’de vakaların arttığını ancak bir sayı veremeyeceğini belirtti.

Ayhan, kızamık vakalarındaki artışta Türkiye'ye yapılan kontrolsüz göçün etkisine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kızamık vakalarında artış olmasının iki nedeni olabilir. Bunlardan ilki düzensiz göçmenler, sığınmacılar… Bu insanların ülkeye girdiği andan itibaren bir kontrol noktasında sağlık taramasından geçmesi, gerekiyorsa tedavi edilmesi lazım. Dolayısıyla bu topluluğun aşılanma açısından başarısı yüzde olarak nedir bilmiyoruz. Bu tarz topluluklarda yüzde 100’e yakın bir bağışıklık sağlanabilirse, vaka sayısının da önemli ölçüde azalacağı kanaatindeyim”

“AŞI TAKVİMİ YENİDEN OLUŞTURULMALI”

Normal şartlarda çocuklara kızamık aşısının 12’nci aydan itibaren yapıldığını belirten Ayhan, “Vaka sayısında yaşanan artış nedeniyle kızamık aşılarının 9’uncu aya çekilmesi gerektiği yönünde bir kanaat var.” dedi.

Ayhan şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık Bakanlığı da aslında aşının 9’uncu ayda uygulaması yönünde bir tavsiyede bulundu. Ancak bu konuda bir zorunluluk uygulamadı. Dolayısıyla bazı Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) aşı 9’uncu ayda uygulanırken, bazı ASM’lerde 12’nci ayda uygulanıyor. İkisi de yanlış değil ancak bu 3 aylık aralık çocuklarda bir duyarlılık periyodu yaratıyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar