Doktorlar alarma geçti: Aşı karşıtlığı kızamık vakalarını uçurdu

Doktorlar alarma geçti: Aşı karşıtlığı kızamık vakalarını uçurdu
Üç yıldır Kovid’in ağır tablosuna maruz kalan Türkiye bu kez kızamık tehlikesiyle karşı karşıya. Patlama yapan vakalar İstanbul’da can alınca alarm zilleri çaldı. Pandeminin ardından artan aşı karşıtlığı kızamık vakalarını patlattı.

Pandeminin ardından artan kızamık vakaları yeni salgın endişesini artırdı. Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, kızamık salgınının pandeminin ardından artan aşı karşıtlığı ve göç hareketlerinden dolayı vakaların arttığını belirterek “Yaptığımız çalışmalar aşı karşıtlığının yükseldiğini ve kızamık hastalığının ülkemizde patladığını gösteriyor” dedi. Barut, “Kızamık aşısında kritik eşik yüzde 95. Bu oranın altına düşülürse büyük salgın başlar” ifadelerini kullandı.

SAYILARI ON BİNLERİ BULABİLİR

Sadece İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde geçen 6 ayda 17 kızamık vakası gördüklerini belirten Doç. Dr. Barut, “Acil serviste günde 100 hasta gördüğümüz halde bu kadar çok kızamık vakası yakaladık. Günde 2 bin çocuk hasta bakan bir yerde çok daha fazla görülüyordur. Türkiye’ye oranlarsak bu rakam belki 10 binleri bulabilir” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Barut, “Kızamık için yüzde 95 aşılama kritik bir eşik. Yüzde 95’in altına düşerse büyük bir salgın başlar” uyarısı yaptı.

EN TEHLİKELİ ŞEHİR İSTANBUL

İstanbul Tabip Odası’nın dün konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında uzmanlar, “Kızamık hastalığı, 1980’de yaygın aşılama başlamadan önce, dünya çapında her yıl tahmini 2.6 milyon ölüme neden olurken, hızlandırılmış küresel aşılama programlarıyla bu sayı 2011’de yılda 158 bine gerilemiştir. Burada kızamık hastalığıyla ilgili kötü gidişata dikkat çekmek için toplanmış bulunuyoruz, çünkü İstanbul’da kızamıkta endişe verici artış olduğunu ve ne yazık ki kaybedilen çocuklar olduğunu biliyoruz” diyerek aşının önemini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar