Türkiye'de kıymeti bilinmiyor: Rusların soğuk havalarda hasta olmamasının sırrı

Türkiye'de kıymeti bilinmiyor: Rusların soğuk havalarda hasta olmamasının sırrı
Ruslar tarafından en çok tüketilen besinlerin başında gelen karamuk bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. İşte Türkiye'de oldukça üretilen ama talep görmeyen karamuk bitkisinin faydaları...

Sulak alanlarda doğal olarak yetişen ve özellikle Rus mutfağında popüler olan karamuk, sağlık açısından oldukça değerli olan bir bitkidir. Ekşi tadı ve mayhoş aromasıyla bilinen bu dikenli meyve, Türkiye'de de bulunmasına rağmen talep görmüyor.

KARAMUK BİTKİSİ VE ÖZELLİKLERİ:

Karamuk bitkisi, genellikle sucul bölgelerde bulunan ve 'Typha' cinsine ait olan bir türdür. Uzun, ince ve kahverengi silindirik başakları bulunan karamuk bitkisi su ekosistemlerinde ciddi bir rol oynamaktadır. Su ekosistemleri haricinde kuşlar için de önemli yaşam alanları sağlar.

1.jpg

KARAMUK BİTKİSİNİN EKONOMİK DEĞERİ:

Ekonomik açıdan da değerli olan karamuk bitkisi, gövdeleri sepet yapımında, geleneksel el sanatlarında ve inşaat malzemelerinde kullanılıyor. Ayrıca yerel mutfaklarda genç sürgünleri ve polenleri de tüketiliyor.

KARAMUK MEYVESİNİN FAYDALARI:

Karamuk meyvesinin sağlık faydaları arasında soğuk algınlığını iyileştirmesi, iltihapları azaltması, şeker hastalığına iyi gelmesi, tansiyonu düşürmesi, kalp sağlığını koruması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, enfeksiyonları önlemesi ve kanser hücreleriyle savaşması gibi .

resized-bf929-5353c836karamuk.jpg

KARAMUKUN RUS MUTAFAĞINDA YERİ:

Rus mutfağında özel bir yere sahip olan karamuk meyvesi, pilav gibi çeşitli yemeklerde tercih edilir. Ayrıca ek gıda olarak da Rus mutfağında tercih edilmektedir.

KARAMUK BİTKİSİNİN TOPLANMASI VE KULLANIMI:

Karamukun toplanması, dikenli olması nedeniyle eldivenlerle yapılmalıdır. Meyveler genellikle yaş veya kurutulmuş olarak satılır ve çeşitli hoşafların yapımında kullanılabilir.

14795002201-505d67b03b-b.jpg

KARAMUK VE SAĞLIK ÜZERİNDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR:

Bilimsel araştırmalar, karamuk meyvesinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini desteklemektedir. Özellikle hipertansiyonu olan bireyler üzerinde yapılan çalışmalar, karamuk meyvesinin kan basıncını düşürücü etkilerini göstermektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar