Türkiye resmen onayladı! Finlandiya'nın NATO üyelik süreci başladı

Türkiye resmen onayladı! Finlandiya'nın NATO üyelik süreci başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik."

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, ülkesinin NATO üyeliği sürecini görüşmek için Türkiye''ye gerçekleştirdiği ziyarette Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. 

İkilinin görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında Erdoğan, Türkiye tarafından sunulan güvenlik kaygılarının giderilmesine yönelik Finlandiya''nın attığı iyi niyetli adımların ardından, NATO''ya katılım protokolünün Türkiye Büyük Millet Meclisi''nin (TBMM) onayına gönderilmesi sürecinin başladığını açıkladı. 

İSVEÇ''E 120 KİŞİLİK ''TERÖR LİSTESİ'' VERDİK 

Finlandiya ile birlikte NATO başvurusu yapan İsveç için ise Türkiye tarafından farklı bir değerlendirme sürecinin yürütüleceğini belirten Erdoğan, "NATO''ya üyelik süreci) İsveç''le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç''in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır. İsveç''e 120 teröristin listesini verdik, ''bize verin'' dedik. Teröristleri bize vermeyince bizim de İsveç''e olumlu yaklaşmamız mümkün değil." ifadelerini kullandı. 

"TÜM FİNLANDİYALILAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR HABER"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye''nin üyelik sürecini resmen başlatma kararını açıklamasının ardından "Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Sizlere çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Erdoğan''a teşekkürlerini sunan Niinistö, "Dünyanın her yerinde herkesle konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de bunu sadece siz yapıyorsunuz" şeklinde konuştu. 

"TEMENNİ EDERİM Kİ SEÇİM ÖNCESİNE YETİŞİR"

Onay süreci için net bir tarih vermeyen Erdoğan, seçimlerden önce Meclis''in çalışmalarını durduracağını hatırlatarak "Temenni ederim ki seçim öncesi yetişir." dedi. 

Erdoğan, Finlandiya ve İsveç''in üyeliklerinin farklı değerlendirme süreçlerine tabi tutulması hakkında ise "Terörle mücadelede Türkiye''ye yönelik olumsuz adımları gördüğümüz sürece, bu nereden gelirse gelsin her türlü tavrı almaya hazırız. İsveç''te çok sayıda, kolluk kuvvetlerinin adeta koruduğu terör eylemleri mevcut. Finlandiya''da bu tür eylemler olmadığı için İsveç''ten ayırdık, olumlu yaklaşımımızı attığımız imzayla gösterdik" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar