Türkiye kadın bilim insanı oranında Avrupa ülkelerini geçti

Türkiye kadın bilim insanı oranında Avrupa ülkelerini geçti
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Avrupa’da en çok kadın bilim insanı ve mühendise sahip ülkeleri açıkladı. Araştırmaya göre kadın bilim insanı ve mühendis oranının çok olduğu Avrupa ülkesi Litvanya oldu. Türkiye'nin Fransa, İsviçre, Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, İtalya, Finlandiya gibi pek çok Avrupa ülkesini geride bıraktığı gözlendi.

Türkiye'nin kadın bilim insanı başarısı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat),bilim ve mühendislik alanında çalışan kadınlara ilişkin verileri paylaştı.

2019'da ölçülen verilere göre AB üyesi ülkelerdeki toplam bilim insanı ve mühendis sayısı 15.4 milyon oldu.

AB'de bilim ve mühendislik alanında çalışan kadınların toplam sayısı 6.3 milyon ile yüzde 41 seviyesine ulaştı. Erkek bilim insanı sayısının ise 9.1 milyon olduğu sonucu çıktı.

İmalat sektöründe kadınların yetersiz olduğu gözlenirken hizmet sektöründe yüzde 46'lık oranla cinsiyetler arasında denge olduğu ortaya çıktı.

Kadın bilim insanı ve mühendis oranı en yüksek AB ülkesi yüzde 55'lik oranla Litvanya. Ancak AB üyesi olmayan Norveç yüzde 55.1'lik kadın bilim insanı ve mühendis oranıyla Litvanya'yı geçerek Avrupa'nın lider ülkesi oldu.

Litvanya'yı ise yüzde 52'lik oranla Letonya, yüzde 51'lik oranla Danimarka, yüzde 50,1'lik oranla Bulgaristan takip etti.

Kadın bilim insanı ve mühendis oranının en az olduğu Avrupa ülkesi ise yüzde 28 ile Lüksemburg olarak ölçüldü. Lüksemburg'u Finlandiya (%30.5),Macaristan (% 32.6) ve Almanya (%33.3) izledi.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar