Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Türkiye 'de engelli seyahat kılavuzu 2021          

Herkes İçin Turizm Derneği ve Yaşar Üniversitesi'nin işbirliği ile hazırlanmış olan bir kitapçıktan sizlere bahsetmek istiyorum. Ülke nüfusumuzun %10'unun    -yaklaşık bu da 10 milyon kişi eder -engelli kişinin olduğu aşikârdır. Fiziksel altyapıların yarattığı eşitsizliklere hatta bilinçsizliklere her gün yeni bir engel ile karşılaşan kalabalık bir grubun seyahat sorunları ele alınmış.

Engelli Çalışma Grubu ile birlikte, STK ve üniversitenin ortak çalışmasından ortaya çıkan bu rehberde en çok gönüllülük ve motivasyonun bir araya getirdiği insanlar bu kılavuza katkıda bulundular. Turizm denildiğinde, yani bizim halk tabirimizle 'tatil' olunca hepimizin zihninde dinlenme, eğlenme, gezme, spor vb. amaçlar doğrultusunda yapılan etkinlikler geliyor. Toplumun önemli bir parçası olan engellilerin, toplum içinde var olma, üreten olma çabasına da hizmet etmenin diğer bir ayağı da turizmdir. Bundan yola çıkarak engelli kişilerin gezmesi, eğlenmesi ve tarihi yerlerdeki miraslarımızı görmesi açısından erişebilirlik çok önemli. ''Bu yol, yalnızca engellilerin yürüyebileceği bir yol değildir. Bu yol, ilgililer ve engelsizler ile birlikte yürünmesi gereken bir yoldur. İlgililerin ve engelsizlerin katkılarıyla daha da güçlenecek ve zenginleşecektir'' sözünden yola çıkarak engellileri turizm alanlarına göre dizayn edemeyeceğimize göre, turizm alanlarını engellilerin kullanımına uygun hale getirmektir.

Bu rehberde 4 engelli grubunun problemleri ve çözüm yolları bulunmaktadır. Bu gruplar; ortopedik engelli bireyler, görme engelli bireyler, zihinsel engelli bireyler ve işitme engellilerdir. Kitapçıkta yer alan bir başka alan ise engellilerin turizm kapsamındaki hakları. Bunlara da birkaç örnek vermek gerekirse; hava yolları hizmetleri, toplu taşıma hizmetleri, müze ve milli parklar, tüketici hakları ve şikayet mekanizması olarak belirtilmiştir. Rehberin son kısmında ise İl ve İlçelerde bulunan, engelli kişilerin kullanabileceği plaj ve tesislerin bilgileri mevcuttur. Ayrıca kitapçıkta görme engelli arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek için de Braille alfabesi kullanılmıştır. Bu güzel çalışma ve çıkan kitapçıktan dolayı  Herkes için Turizm Derneği'ne, Yaşar Üniversitesi ve STK'lara çok teşekkür ederim.               

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları