Türkiye bugün sandık başına gidecek! Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye bugün sandık başına gidecek! Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Türkiye'de 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek olan 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Ülke genelinde kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin katılım göstereceği seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç seçmen ilk defa sandık başına gidecek. Toplamda 34 siyasi parti adayının yarışacağı seçimde, 206 binden fazla sandık kurulacak.

Seçimin yapılacağı bazı doğu illerinde oy verme saati sabah 07.00'de başlayıp, 16.00'da sona erecekken, diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karara göre, oy sayımı 'iftar saatinde mola verilmeden aralıksız' yapılacak.

9822170b-cd48-4860-8aa4-1f2b01712a98.webp

Seçim gününe yönelik bazı yasaklar da bulunuyor. Oy verme gününde içki satışı ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak ve lokantalarda sadece yemek servisi yapılacak. Ayrıca, 31 Mart günü saat 18.00'e kadar radyo ve televizyonlarda seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber yapılması yasak olacak. Ancak, saat 21.00'den sonra tüm yayınlar serbest olacak.

9822170b-cd48-4860-8aa4-1f2b01712a98-001.webp

Herhangi bir iptal durumunda, yeniden seçimlerin 2 Haziran Pazar günü yapılması kararlaştırıldı.

OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

KİMLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU

Oy kullanmak için seçmen bilgi kağıdı gerekli değil. Ancak seçmenler, üzerinde vatandaşlık numarası bulunan bir kimlik belgesi göstermek zorundalar.

OY PUSULALARI SANDIK GÖREVLİLERİ TARAFINDAN VERİLECEK

Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere üç ayrı pusula verilecek: büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için. Diğer kentlerdeki seçmenler ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar. Oy pusulaları, zarf ve mühür ile birlikte seçmene verilecek.

TELEFON VE FOTOĞRAF MAKİNESİ YASAK

Oy verme kabinine cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla girmek yasaktır.

ZARFA SADECE OY PUSULALARI KONULACAK

Oy pusulasına basılacak mührün, siyasi parti veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılmamalı, imza atılmamalı veya işaret konulmamalıdır. Yanlış oy kullandığını düşünen seçmenler için yenisi verilmeyecek ve oy pusulaları tek zarfa konulacak.

SEÇMEN İMZA ATACAK

Oyunu kullanan seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Son olarak, unutmayın ki Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Kanunu'na göre, seçimlere katılmayanların cezalandırılması öngörülse de YSK tarafından uzun süredir bu hüküm uygulanmamaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar