Türk lirasına güvenmediler: Rusya ve Çin'den flaş talep

Türk lirasına güvenmediler: Rusya ve Çin'den flaş talep
Türk lirasında yaşanan değer kaybı ve dalgalı seyir yapılan anlaşmalara etki etmeye başladı. TL hakkında “devalüasyon riski” tespitinde bulunan Rusya, Türkiye’ye satacağı doğalgazın yüzde 25’inin ödemesini ruble ile geri kalanını dolar ve euro ile alacak. Çin ise ödemelerinin yüzde 50’sini yuan ile yapacak.

TÜRK LİRASI HAKKINDA GÖRÜLMEMİŞ KARAR: BAKIN NE İSTEDİLER?

Türkiye, Rusya’dan gaz alımı için yapacağı ödemenin yüzde 25’ini Rus rublesi ile yapacak. Bloomberg’e konuşan bir kaynağa göre, Türkiye ödemelerinin geri kalanını ise dolar ve euro ile yapacak. Çin ile yapılan anlaşmada ise Çin’in yüzde 50’sini kendi para birimi olan yuan ile ödemesi kararı alındı.

‘DEVALÜASYON RİSKİ’ UYARISI 

Rusya hükümetinin geçen hafta “dost ülke” para birimlerinden 70 milyar dolarlık alım yapmak için hazırladığı kanun taslağında Türk Lirası (TL) için “yüksek devalüasyon riski” olduğu uyarısı yer almıştı. Taslakta Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi ile aynı kategoride değerlendirilen TL hakkında yüksek siyasi riskin olduğu, hükümetin politikalarını değiştirebileceği ve yüksek devalüasyon riskinin bulunduğu ifade edilmişti.

SOÇİ’DE ANLAŞILMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos’ta Soçi’de görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Ruble ile ödeme yapılması konusunda anlaşma sağlandığını söylemişti. Recep Tayyip Erdoğan, “Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar