Borsa yöneticisinden 'Türk Borsası'nı sallayacak iddia! Borsadaki ralli sahtekarlığını açıkladı

Borsa yöneticisinden 'Türk Borsası'nı sallayacak iddia! Borsadaki ralli sahtekarlığını açıkladı
Bir borsa yöneticisi, borsa üzerinde gerçekleşen yabancı alımlar hakkında çok konuşulacak bir iddiada bulundu.

BORSADAKİ RALLİ SAHTEKARLIĞINI AÇIKLADI

Türkiye Borsası üzerinde son zamanlarda ciddi bir dış alım var. Şirket hisselerindeki artışın bir sebebi de bu. Londra ve Suudi Arabistan üzerinden yapılan hisse alımları, borsayı hareketlendiriyor.

ParaMedya’ya konuşan bir fon yöneticisi, borsa alımları hakkında flaş açıklamalarda bulundu.

Bu operasyon tamamen paranın dövizden borsaya yönlendirme amacı taşıyor. Bunların birçoğunun arkasında yine Türklerin sermayesi var, Ne kadarı gerçek yabancı ayrıt etmek çok zor” diyen fon yöneticisi, borsayı şu an tamamıyla kamu banka hisselerinin yönlendirdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Borsadaki tüm bankaların hareketine baktığınızda 3-4 bankada yoğunlaştığını görüyorsunuz. Bunun üçünün tek ortak noktası bilançoları değil takas durumu.

Yani Garanti Bankası, Vakıfbank ve Halkbank hisselerinin takası incelendiğinde neden hareketin bu hisselerde yoğunlaştığını görürsünüz. Garanti Bankası takası ağırlıklı olarak BBVA’nın geri alımı ile toplu. Yine her iki kamu bankası ise son 2 yıldır kendi fonlarında ve iştiraklerine aldırılmış.

Vakıfbank’ın takasının yüzde 90’ı bu fon ve kurumların elinde. 5 milyar lot hisse senedinin sadece 260 milyon lotu dolaşımda. Yine Halkbank da öyle.

Takasına baktığınız zaman 4 milyar lot hissenin 270 milyon lotunun diğer alıcılarda olduğunu görüyorsunuz. Bu hisseleri tavan yaptırmak son derece kolay!

Hele bir de kamuların satışı olmadığı zaman doğal olarak bu hisseler kolayca yukarı çekiliyor ve hareketin genele yayılmasını sağlıyorlar.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar