Tüberküloz hala tehlikeli boyutlarda

Tüberküloz hala tehlikeli boyutlarda
Erzurum'da tüberküloz vakalarının artmasıyla İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen "İl Tüberküloz Kontrol Kurulu Toplantısı"nda, tüberküloz kontrol faaliyetlerinin sürdürülmesi ve ilgili hizmetlerin güçlendirilmesi için önemli kararlar alındı.

Toplantı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Banu Bedir'in başkanlığında düzenlendi. Katılımcılar arasında İl Sağlık Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 13.Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi Hastanesi, İlçe Sağlık Müdürleri, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanları, Devlet Hastaneleri Başhekimleri ve Tüberküloz İl Koordinatörü yer aldı.

Toplantıda, Tüberküloz İl Koordinatörü Uzm. Dr. Elif Sağlam, Erzurum'a ait verem hastalığı verilerini sunarak, ülkede ve ilde tüberküloz hastalığının durumunu değerlendirdi. Sağlık kuruluşları arasında hasta yönetimi, tanı, tedavi ve koruma konularında bilgilendirme yapıldı. Erzurum'da yaşanan sıkıntılar ve Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) hizmetlerinin planlanması konuları üzerinde durularak, sektörler arası işbirliği vurgulandı. Kurul üyelerinin tespit ve önerileri dikkate alınarak 2024 yılına yönelik kararlar alındı.

Uzmanlar, tüberkülozun dünyada hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Bulaşıcı hastalıklar arasında en çok sayıda insanı etkileyen ve ölüme sebep olan hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü, tüberkülozu sona erdirmeyi hedefleyen 'Tüberkülozu Sonlandırma Stratejisi'ni uygulamaktadır. Ülkemizde de 2035 yılına kadar hastalığın sıklığında %90, ölümlerde %95 azalma hedeflenmektedir. Bu amaca ulaşabilmek için multidisipliner bir çalışma gerekmektedir" şeklinde konuştular.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar