Toplu sözleşme memur zammı ne zaman, nasıl belli olacak?

Toplu sözleşme memur zammı ne zaman, nasıl belli olacak?
Memur ve memur emeklilerinin zam taleplerini içeren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri sona erdi. Ancak, Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranlarında anlaşma sağlanamadı. Hükümetin tekliflerinin memur sendikası tarafından kabul edilmemesi sonucunda, memur zammı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek ve en geç 31 Ağustos tarihine kadar kararını açıklayacaktır.

Sinan ŞAHİN/ GÜNBOYU

2024-2025 dönemi memur zammı için gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından belirlenecektir. Hükümet, memur sendikalarına yaptığı ikinci teklifinde 2024'ün ilk altı ayı için %15, ikinci altı ayı için %10, 2025'in ilk altı ayı için %6 ve ikinci altı ayı için %5 şeklinde bir zam teklifi sunmuştu.

TOPLU SÖZLEŞME MEMUR ZAMMI NE ZAMAN VE NASIL BELİRLENECEK?

Toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde kamu işveren heyeti ilk teklifini 14 Ağustos'ta sunmuştur. Hükümetin ikinci teklifi ise 17 Ağustos ve 22 Ağustos tarihlerinde görüşülmüştür.

Ancak taraflar arasında memur zammı konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecektir. Bu aşamada Hakem Kurulu, memur zammını belirlemek amacıyla toplanacak ve en geç ay sonuna kadar toplu sözleşme kararını açıklayacaktır.

HAKEM HEYETİ KARARINI VERECEK

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleşen görüşmelerin sonunda, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yalçın, görüşmelerde oransal kısımda anlaşma sağlanamadığını belirterek, oransal zammın hakem heyetine götürüleceğini ve tahkim sürecinin başlayacağını ifade etti.

Bununla birlikte, genel toplu sözleşmenin oransal zammın dışındaki bölümlerinde önemli kazanımlar elde edildiğini ve 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşmenin sonuçlandığını söyledi.

MEMUR-SEN’İN TALEBİ

Memur-Sen, toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alarak, 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil olarak birinci 3 ayda %35, ikinci 3 ayda %10, üçüncü 3 ayda %15 ve dördüncü 3 ayda %10 artış talebinde bulunmuştu. Ayrıca, 2025 yılı için altışar aylık dönemler itibarıyla birinci 6 ayda %25 ve ikinci 6 ayda %15 zam talep etmişti.

HÜKÜMETİN İKİNCİ TEKLİFİ

Ancak Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos tarihindeki ilk teklifinde 2024 yılının ilk altı ayı için %14, ikinci altı ayı için %9, 2025 yılının ilk altı ayı için %6 ve ikinci altı ayı için %5 zam önermişti. Ardından, 17 Ağustos tarihinde ise bu teklifini revize ederek 2024 yılının ilk altı ayı için %15, ikinci altı ayı için %10, 2025 yılının ilk altı ayı için %6 ve ikinci altı ayı için %5 şeklinde güncellemişti.

“GÖSTERMELİK TEKLİF” İDDİASI

Hükümetin toplu sözleşme masasına getirdiği düşük teklifin, gerçek enflasyon tahminlerinin oldukça altında olmasının arkasında, Mart ayındaki yerel seçimlerin etkisinin olduğu iddia ediliyor. Ekonomi yönetimi önceleri masaya teklif sunmayı istemediği, ancak sonrasında yüzde 14+9 teklifini "göstermelik" bir amaçla getirmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. İddialara göre, iktidar, toplu sözleşme zammını hakem heyetine bırakarak, yıl başında ilave seçim zammı vererek yerel seçimlerde avantaj elde etmeyi amaçlıyor ve bu nedenle mümkün olduğunca düşük bir zamla masadan kalkmayı deniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar