Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

TOKİ yapmıyor! Büyükşehir belediyeleri yapsın

Engelli bireylere yapılması gereken hizmetlerden birini daha sizlerle paylaşmak isterim. 30 yıldır engelli olma sebebimden ötürü, engelli bireylerin ihtiyaçlarını ve isteklerini en iyi bilenlerden birisiyim. Ülkemizdeki sağlıklı insanlar, engelli bireylerin dertlerini ve sorunlarını anlama noktasında maalesef eksik kalıyorlar. Ne zaman insanların sağlık ile sorunu olur örneğin, ayağı kırılıp koltuk değneği kullanır ya da tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalır o zaman denir ki, engelli olmak ne kadar zormuş. Diğer bir örnek ise, göz operasyonu geçirilir ve 3 gün gözü kapalı kalınca denir ki, görmemek ne zormuş. Ama iyileşince her şey unutulur ve sağlıklı insanlar için hayat kaldığı yerden devam eder. Fakat engelli bireyler için öyle mi, hayattaki engeller ile uğraşmaya devam ederler.

Engellilerin sorunlarını ve çözüm noktalarını yıllardır yetkililere dilimiz döndüğünce, yalın (basit) bir dille anlatmaya çalışıyoruz. Engelli bireyler ve ailelerinin ev sorunu uzun zamandır devam etmektedir. Bilindiği gibi toplu konutlardaki kura çekilişlerinde, yapılan daire sayısına göre engelliler için %5 ila %10 arasında kontenjan ayrılmaktadır. Çekilişdeki daire sayısı engelliler için yaklaşık 10 ila 23 adet arası belirlenmektedir. Engelli olarak TOKİ''nin yapmış olduğu toplu konut inşaatlarına 4 defa başvuruda bulundum. Bu da yıl ile hesap ettiğinizde 12 yıl yapıyor. Çekiliş sonucunda maalesef hiçbir daire çıkmadı. Engelli olarak 12 yıl kaybetmekle beraber, çalışma süreci ve yaş ile birlikte zaman kaybı da ortaya çıkmış oldu.

Büyükşehirlerde bu işin tek bir çözüm noktası mevcuttur. Nasıl ki 8 ila 10 blok ile toplu konut yapılıyorsa, bunları sadece engelli bireyler ile ailelerin yaşaması için yapılması ve ödeme imkanlarının da makul bir şekilde olması tek çözüm noktası olduğunu düşünmekteyim.

  Bir zamanlar sadece sporcuların kalması veya yaşaması için bazı büyük şehirlerde olimpiyat evleri yapılmıştı. Bu konuda da Engelli Evleri veya Köyü gibi bir proje yapılması çok büyük ihtiyaç ve önem taşımaktadır. Bu tarz projenin yapılması için yıllarca TOKİ yetkililerine yazdık ve söyledik ama maalesef bir geri dönüş dahi olmadı. Bu sebep den ötürü Büyükşehir Belediyeleri''nin bünyelerinde bulunan toplu konut inşaatı yapan firmalar ile güzel bir proje yapılırsa çok yerinde bir projeye imza atılmış olacaktır.

Buyurun sizlere en hayırlı ve en güzel yapılacak hizmetlerden bir tanesini buradan yetkililere iletmiş olalım. Bu sayede Vatana, Millete en önemlisi de engelli birey ve ailelere kalıcı bir eser bırakmış olacaksınız. Umarım engelliler ve ailelerin bu önemli ihtiyaçlarını acilen çözüme kavuşturursunuz.

                

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları