Tokat’taki depremde ortaya çıktı! 1313’te yapılmış

Tokat’taki depremde ortaya çıktı! 1313’te yapılmış
Tokat, 2 Mayıs 2024 - Tokat'ın Sulusaray ilçesinde geçtiğimiz 18 Nisan'da meydana gelen ve büyüklükleri 4,7 ile 5,6 arasında değişen depremler beklenmedik bir keşfe yol açtı.

Depremin verdiği hasar sonucunda daha önce çeşme olarak bilinen ve yıllardır kullanılmayan yapının aslında Kur'an kursunun ana girişi olduğu anlaşıldı. Buğdaylı köyü muhtarı Ahmet Demir, depremle birlikte ortaya çıkan yapının önemine dikkat çekti ve yapıya daha önce gereken önemin verilmediğini belirtti.

pss.jpg

Demir, "Depremde açığa çıkan bu tarihi yapı, eski takvime göre 1313 tarihinde inşa edilmiş. Ancak zamanla yolun yükselmesi ve yeni binaların inşasıyla ana giriş kullanılmaz hale gelmiş ve arka taraftan giriş yapılmaya başlanmış. Bu durum, binanın özgün girişinin çeşme olarak yanlış tanınmasına neden olmuş." dedi.

Yetkililer, tarihi yapının korunması ve restore edilmesi için çalışmalar başlattı. Restorasyonun tamamlanmasıyla birlikte, bina tekrar Kur'an kursu olarak kullanılabilir veya kültürel bir miras olarak korunabilir.

Sulusaray ilçesindeki bu keşif, depremlerin yıkıcı etkilerinin yanı sıra bazen unutulmuş tarihleri de gün yüzüne çıkarabildiğini bir kez daha gösterdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar