Tiyatro ışıksız bırakılıyor: Elektrik, doğal gaz faturaları, vergiler, gün yüzü göremiyoruz resmen!

Tiyatro ışıksız bırakılıyor: Elektrik, doğal gaz faturaları, vergiler, gün yüzü göremiyoruz resmen!
Asmalı Sahne kurucuları Petek Kırboğa ve Muharrem Uğurlu, Dünya Tiyatro gününe özel bazı açıklamalarda bulundu.

TİYATRO IŞIKSIZ BIRAKILIYOR: ELEKTRİK, DOĞAL GAZ FATURALI, VERGİLER, GÜN YÜZÜ GÖREMİYORUZ RESMEN!

Yeni tip koronavirüsün toplum yaşamını olumsuz etkilemesiyle birlikte Türkiye’de, pandemiyle birlikte faaliyetleri askıya alınan sektörlerin başında tiyatro geliyor. Pandemiden önce de hak ettiği değeri görüp görmediği de tartışma konusu olan Tiyatro, devlet tarafından herhangi bir yardım almamasına rağmen ayakta kalmaya çalışıyor.

Gerçek Gündem’den Ece Seçil Şahin, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle Asmalı Sahne kurucuları Petek Kırboğa ve Muharrem Uğurlu ile tiyatro hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Yapılan röportaj şu şekilde:

“Pandemi döneminin sonu yaklaştı gibi görünüyor. Asmalı Sahne pandemiyi nasıl geçirdi? Sizi en çok zorlayan ne oldu? Kapalı kaldığınız dönemlerde nasıl ayakta kaldınız?”

Muharrem Uğurlu: “Geriye dönüp baktığımda hatırlamak istemeyeceğimiz bir dönem atlattık. Pandemi boyunca dijital mecralarda seyircimiz ile bağımızın kopmaması için çalışmalar yaptık. Oyun okumaları, oyun gösterimleri, söyleşiler bu şekilde geçti o dönem. Bazı tiyatroların kapandığı bu dönemde, seyirci destek kampanyası ve dijital projelerle ayakta kalmayı başardık. Buruk bir mutluluk bu bizim için.”

“Son dönemde fahiş elektrik faturaları gündemde. Asmalı Sahne de yüksek faturalardan dolayı zorluk çekiyor mu?”

Muharrem Uğurlu: “Tabii ki, biri bitiyor diğeri başlıyor. Gün yüzü göremiyoruz resmen. Elektrik ve doğal gaz faturaları, vergiler... Bu işi yapmayalım diye her şey bir araya gelmiş ve üzerimize geliyor.”

Petek Kırboğa: “Biz küçük ölçekli bir yapı olduğumuz için bir miktar daha avantajlıyız ama şu an tüm masraflar ikiye katlandı. Bu durumu bilet fiyatlarına yansıtmamakta zorlanıyoruz. Kültür sanat temel bir ihtiyaç, lüks değil. Çağdaş bir toplumda herkesin rahatlıkla sanata bütçe ayırabiliyor olması gerekir. Öğrenci bilet fiyatımızı ısrarla düşük tutuyor ve konservatuvar öğrencilerini davetle alıyoruz.”

“Dünya Tiyatro Günü''nde Türkiye''de tiyatroya olan ilgiyi nasıl yorumlarsınız, hak ettiği değeri görüyor mu?”

Petek Kırboğa: “Son yıllarda tiyatroya ilgi arttı. Özellikle alternatif sahnelerin varlığı, güncel metinlerin sahnede yer alması genç seyirciyi sahneye çekti. Pandemi, seyircinin kapalı mekanlara girmesini engellese de, son dönemde bu durum da kırıldı. Oyunlar güzel oldukça, duyuldukça seyirci oyunları dolduruyor. Daha da artması dileğiyle… Dünya Tiyatro günü bizim için yılın en anlamlı günü. Nice güzel tiyatro dolu seneler olsun.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar