Tek bir gün yüzünden 17 yıl fazla çalışacaklar! EYT mağdurları tek çatı altıında birleşti

Tek bir gün yüzünden 17 yıl fazla çalışacaklar! EYT mağdurları tek çatı altıında birleşti
AKP hükümeti, 14 Mayıs seçimlerinden önce "EYT mağduriyetini ortadan kaldırdık" propagandasına devam etse de, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin eksik içeriği nedeniyle yüz binlerce vatandaşın mağduriyeti çözüme kavuşmuş değil. Aynı yaşta ve aynı işi yapmalarına karşın bazı vatandaşlar, birkaç gün fark nedeniyle yaşıtlarından 17 yıl geç emekli olacak.

2 Şubat''ta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan geçen EYT düzenlemesi, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri nedeniyle birkaç ertelemenin ardından 28 Şubat tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu''na getirildi.

Düzenlemede staj ve çıraklık mağdurları, 2000 sonrası çalışanlar ve 5000 prim günü mağduru vatandaşlara yönelik herhangi bir ekleme yapılmaması tepki çekerken, söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi için muhalefet partilerinin vermiş olduğu kanun teklifleri de AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. 

Düzenlemeye temel teşkil eden maddeler arasında 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girme şartı yer alırken, bu tarihten yalnızca bir gün sonra iş girişi yapılmış olan vatandaşların, yaşıtlarından tam 17 yıl sonra emeklilik hakkı elde edebilecek olması, mağduriyet yaşayan vatandaşlar tarafından ''çifte standart'' ve ''Anayasa''nın eşitlik ilkesine aykırı'' olarak değerlendirildi.

TÜM MAĞDURLAR TEK BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞİYOR

Yeniçağ''dan Tolga Şahin''in haberine göre; Sadece 1 gün için 17 yıl daha çalışmak zorunda olan mağdurlar, EYT’nin yeni mağduriyetler yarattığını belirtirken, “Benden bir gün önce işe başlayan yaşıtım 43 yaşında emekli olabilecekken ondan bir gün sonra işe başlayan ben neden 60 yaşına kadar beklemek zorundayım. Yaşıtlarımdan 17 yıl daha fazla neden çalışmak zorundayım. 1 güne 17 yıl fark olması hak mı adalet mi?” diyerek isyan ediyor.

Söz konusu sorunların çözümüne yönelik yetkililere seslerini duyurmak isteyen yüz binlerce vatandaş, ayrı ayrı platformlar ile etkili olamadıklarının farkına vardı ve tek çatı altında birleşti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle mağdur edilen 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan milyonlarca mağdur vatandaş Emeklilikte Adalet Derneği altında birleşiyor.

MAĞDURİYETLER BUNUNLA SINIRLI DEĞİL

EYT düzenlemesi, içeriğinde barındırdığı grift yapılar nedeniyle toplumda çok farklı kesimlerin de sorun yaşamasına neden olurken, AKP tarafından Meclis''e taşınan düzenleme, sorunun yalnızca ''yaş'' kısmını ortadan kaldırmış oldu. 

Buna karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in, Kasım 2022 tarihinde yapmış olduğu "EYT düzenlemesi 5000 prim günü şartı ile çıkacak" açıklamasını referans alan yüz binlerce mağdur, eksik prim gün sayısını 5000''e tamamlamak için bankalar aracılığıyla kredi çekti, SGK''ya başvurarak doğum ve askerlik borçlanması yaptı. 

Ancak düzenlemeye Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda getirilen ''kademeli prim sistemi'' eklemesi ile 5000 prim günü ile emekli olma hayalleri kuran vatandaşlar taça atılırken, emeklilik hakkı için birkaç yıl daha beklemek zorunda bırakılan mağdurlar, alacakları emekli maaşına güvenerek yaptıkları kredi borçlanmasının taksitlerini geri ödemek ile baş başa kaldı. 

Her fırsatta Türkiye''nin ''ara personel'' ülkesi olmasının önemini vurgulayan AKP hükümeti, meslek lisesi ve çıraklık okullarına giderek staj yapan vatandaşların da iş girişini kabul etmemeye devam ediyor. SGK mevzuatlarına göre staj faaliyeti ''kısa süreli çalışma'' olarka tasnif edilirken, bu statüde yer alanların işe giriş tarihi, emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmiyor. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar