TBMM'de Afet Yeniden İmar Fonu kabul edildi

TBMM'de Afet Yeniden İmar Fonu kabul edildi
Afet Yeniden İmar Fonu’nun kurulması ile kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında, kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda oy çokluğu ile kabul edildi.

Kabul edilen kanuna göre, doğal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kurulacak. Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı yönetiminde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanı’ndan oluşacak.

USUL VE ESASLAR, YÖNETMELIKLE KARARA BAĞLANACAK

Yönetim Kurulu, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını ve harcama programlarını belirleyecek. Fonun yapısı ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar fon tarafından çıkarılacak yönetmelik ile karara bağlanacak.Fonun kaynakları; yurt içi ve yurt dışı kaynaklı nakdi bağış, yardım, hibe ve krediler; bütçeye bu amaçla konulacak ödenek; Fon tarafından kurum ve kuruluşların mevzuatındaki her türlü kısıtlamalardan muaf tutularak yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalardan sağlanan finansman ve kaynaklardan oluşması planlanıyor.

BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARINDA DENETLENECEK

Afet ve Yeniden İmar Fonu, bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetimi sağlanacak. Fon kaynakları ve aktarılmasına ilişkin mali veriler, en geç üçer aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Bu çerçevede, kaynak aktarılan idareler gerekli her türlü bilgi ve belgeyi sağlamakla sorumlu olacak. Fon, kurumlar vergisinden muaf tutulacak ve fonun görevleriyle ilgili faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri iktisadi işletme olarak sayılmayacak.

Doğal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için Türkiye Cumhuriyeti adına sağlanan dış finansmanı, Afet Yeniden İmar Fonuna karşılıksız tahsis etmeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar