Tarihin en gizemli nesnesi: Yüzyıllardır ne olduğu anlaşılamıyor

Tarihin en gizemli nesnesi: Yüzyıllardır ne olduğu anlaşılamıyor
Arkeologlar tarafından Roma döneminden kalma ne olduğu bilinmeyen hepsi birbirine benzeyen antik nesnelerden bir tane daha bulundu. Değişik bir şekle sahip olan nesnenin ne için kullanıldığı hala gizemini koruyor.

Lincolnshire'daki Norton Disney köyünden bir grup amatör arkeolog, Roma dönemine ait ve uzmanları şaşırtan antik bir nesne buldu. Bu nesne, uzmanlar tarafından açıklanması zor bir Roma dodekahedronu olarak adlandırılıyor ve üzerinde herhangi bir işaret bulunmuyor. Bu gizemli nesne, modern arkeologların kullanım amacını belirlemede zorlandığı bir yapıya sahip.

Keşfedilen dodekahedron, şu anda bulunduğu müzenin yakınında sergileniyor. Norton Disney Tarih ve Arkeoloji Grubu'nun sekreteri Richard Parker, greyfurt büyüklüğündeki nesneyi Sheffield'in yaklaşık 56 kilometre güneydoğusundaki bir kazı çukurunda bulduklarını belirtti.

nesne.jpg

Parker, "Kazının bitmesine iki gün kalmıştı ve 4. Çukur'da bu dodekahedron ortaya çıktı. Bu bizi gerçekten şaşırttı. O noktada çok fazla metal sinyali almıyorduk, ama birdenbire karşımıza çıktı" dedi.

Roma Britanyası'nda bilinen 32 dodekahedron örneği bulunuyordu ve Norton Disney'in keşfiyle bu sayı 33'e yükseldi. Ancak bu nesnelerin Roma dönemi kayıtlarında veya resimlerinde geçmemesi, amaçlarını hala gizemli kılıyor.

Bazı araştırmacılar, bu nesnelerin ölçüm cihazları olarak kullanılmış olabileceğini düşünse de üzerlerinde bu teoriyi destekleyen işaretler bulunmuyor. Diğer öneriler arasında çocuk oyuncağı, örgü aleti veya dekoratif amaçlarla kullanıldığı fikri bulunuyor.

nesne-2.jpg

Nesnenin bulunduğu bölgede daha önce Roma sikkeleri ve broşları keşfedilmişti. Grup, bu dodekahedronun yaklaşık 1700 yıl önce bir taş ocağı çukuruna kasıtlı olarak bırakıldığı teorisini destekliyor. Grup, bu yaz yapacakları kazılarla nesnenin neden orada bırakıldığına dair daha fazla bilgi edinmeyi ve kullanımına dair ipuçları bulmayı umuyor.

Parker, "Roma toplumu batıl inançlarla doluydu ve bu durum gündelik hayatlarına da yansıyordu. Nesnenin yerel dini uygulamalarla olası bir bağlantısı halen üzerinde çalıştığımız bir teori. Yine de daha fazla araştırma yapılması gerekiyor" dedi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar