Gaziantep’i de deprem vurdu: 6 bin yıllık tarihi kale yerle bir oldu!

Gaziantep’i de deprem vurdu: 6 bin yıllık tarihi kale yerle bir oldu!
Kahramanmaraş'ta 7.4 büyüklüğünde meydana gelen depremde 6 bin yıllık tarihi Gaziantep Kalesi de hasar gördü.

Kahramanmaraş''ta meydana gelen deprem ve şiddeti birçok çevre ilde hissedilen deprem büyük hasara yol açtı. Depremde hasar gören bir yer de tarihi Gaziantep Kalesi oldu. İşte tarihi kalenin son hali…

Seferpaşa Mahallesi Naip Hamamı Sokak’ta bulunan Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılan kalenin taş bloklardan yapılan surlarının bir bölümü ile çevresindeki istinat duvarının yıkıldığı görüldü. Deprem’de Roma döneminde gözlem amaçlı inşa edilen Gaziantep Kalesi’nin surları da yıkıldı.

ROMA DÖNEMİNDE GÖZETLEME KULESİYDİ

6000 yıl eskiye, Kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu tahmin ediliyor. Gaziantep Kalesi ne için yapılmıştır derseniz, kalenin ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı ve zaman içerisinde genişletildiği yapılan arkeolojik kazılarla anlaşılmış.

Gaziantep''in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kalenin 6000 yıl eskiye dayanıyor. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinen kale tarih boyunca birçok kez restore edildi. 

Daire biçimindeki kalenin çevresi 1200 metre. Duvarları taş bloklardan yapılmış olup 12 kulesi ve burçları var. Kale, günümüzde "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" olarak kullanılmaktadır. Gaziantep''in gösterdiği savunma 45 dakikalık bir belgeselle kale içerisinde gösterilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar