Tarih vererek uyardı! Ünlü analistten Türkiye ekonomisi için korkutan tahmin! 

Tarih vererek uyardı! Ünlü analistten Türkiye ekonomisi için korkutan tahmin! 
TÜİK yıllık enflasyonu 36,08 olarak açıkladı ve bu oran Eylül 2002'den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak kayıtlara geçti. Açıklanmanın ardından bir analiz yayınlayan Financial Times, uzmanların Türkiye ekonomisinde ilişkin uyarılarına dikkat çekerek tarih verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 36,08 ile Eylül 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Üretici enflasyonu da yüzde 79,89 ile Şubat 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

İngiltere merkezli Financial Times, açıklanan enflasyon verilerine ilişkin bir analiz yayımladı. Analizde, enflasyon oranı hesaplanırken temel giderlerdeki büyük artışın enflasyona etkisi hatırlatıldı: "Analistlerin yüzde 30'luk konsensüs tahmininden daha yüksek olan Aralık ayı enflasyon oranı, yıllık yaklaşık yüzde 54 artan ulaşım maliyeti ile yüzde 44'e yakın yükselen yiyecek ve içecek fiyatlarındaki büyük artışlardan kaynaklandı."

Analizde, 2021'de dolar karşısında yüzde 45 değer kaybeden Türk lirasının işletmelere verdiği hasarın göstergesi olarak, üretici fiyat endeksinin yıllık yüzde 80 çıktığına işaret edildi. Enflasyonun bu yılın gelecek aylarında da devam edeceği kaydedilen analizde, "İstanbul'daki HSBC analisti İbrahim Aksoy, enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da artmasının muhtemel olduğu konusunda uyardı ve Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık yüzde 42'ye ulaşacağını tahmin etti" ifadeleri kullanıldı.

Financial Times analizinde, asgari ücretteki yüzde 50'lik bir artış sonrasında ekonomistlerin, "En düşük ücretli işçilere yönelik artan yaşam maliyetlerinden korunmak için ücret artışının gerekli olduğu, ancak bu kadar büyük bir artışın enflasyonist baskı olacağı ve fiyat artışlarının kontrolden çıkma riskiyle karşı karşıya kalacağı" uyarılarını yer verdi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar